Terug naar overzicht
Fort van Ebenemal
op 22/3/2024 om 13:00 tot 16:00
Programma:
Fort Eben-Emael, gelegen nabij het Belgische dorp Eben-Emael, even ten zuiden van de Nederlandse stad Maastricht, is een voormalig militair verdedigingswerk dat deel uitmaakte van de buitenste oostelijk gelegen fortengordel rond Luik, gebouwd in het Interbellum. Dit uniek gelegen en uitstekend bewapend sperfort, met 17 ondergronds met elkaar verbonden bunkers beschouwde men destijds als onneembaar.
Het Fort Eben-Emael maakte als belangrijke schakel in de Fortengordel rond Luik en de Belgische voorverdediging, naast de KW-stelling en de Stelling van Antwerpen, tot 1940 deel uit van de Belgische verdediging tegen een militaire dreiging uit het oosten.

De praktijk toonde dat de hoge Belgische verwachtingen van het fort onterecht waren. Op 10 mei 1940 slaagden 86 goed geoefende Duitse Fallschirmjäger erin door verrassing, snelheid en innovatieve militaire technieken (gebruik van zweefvliegtuigen en toepassing van een nieuw wapen: de holle lading) om in een "dode hoek" (namelijk boven op het fort) te landen en het geschut van het fort in vijftien minuten uit te schakelen. Na anderhalve dag belegering moest het fort (1200 manschappen) capituleren

 

Dit bezoek is toegankelijk voor minder mobiele bezoekers. Het bezoek van de kazerne is mogelijk met een rolstoel.

Wat kan je verwachten van dit kennismakingsbezoek

 

  • Een kortfilm over de aanval op het fort
  • Bezoek met gids van de ondergrondse kazerne
  • Uitleg over het zweefvliegtuig DFS-230
  • Kennismaking met het gangenstelsel
  • De zware explosie van een holle lading aan de voet van de artilleriekazemat ‘Maastricht 1’

Georganiseerd door:
NEOS ZONHOVEN
Locatie:
Fort Ebenemaal
Rue du fort 40
4690 BASSENGE
Download documenten:
FL