Je bent hier:
Weetjes
Geef darmkanker geen kans

Op 16 november 2017 was dokter Luc Colemont te gast bij Neos Herk-de-Stad. Hij schreef zelf deze samenvatting van zijn lezing over darmkanker.

 

Darmkanker, het woord is gevallen… een aandoening die jammer genoeg dagelijks nog veel te veel leed veroorzaakt. Wist je dat iedere Vlaming 5% kans heeft, dat is 1 kans op 20, om tijdens zijn leven met deze ziekte geconfronteerd te worden. Wist je dat er in Vlaanderen ieder jaar bijna 5.000 mensen de diagnose van darmkanker te horen krijgen? Dat zijn er gemiddeld 16 per dag! Ieder jaar sterven bijna 2.000 Vlamingen aan darmkanker. Dat betekent dat er iedere dag 5 families in Vlaanderen een dierbare verliezen aan (dikke)darmkanker. In Europa sterven jaarlijks ca. 200.000 mensen aan dikkedarmkanker. Dunnedarmkanker komt gelukkig zeer zelden voor. Wanneer men spreekt over darmkanker, heeft men het dus over kanker van de dikke darm. Wereldwijd is darmkanker de tweede belangrijkste oorzaak van sterfte aan kanker. De Wereldgezondheidsorganisatie stelt dat darmkanker de ‘ideale’ ziekte is om vroegtijdig op te sporen.  

 

Ontstaansgeschiedenis  

 

Darmkanker ontstaat bijna altijd uit een kleine (goedaardige) poliep die in het begin slechts een halve cm of een cm groot is. Het duurt een aantal jaar vooraleer zo‘n kleine poliep eventueel uitgroeit tot een grotere poliep of kwaadaardig gezwel. Gelukkig is het maar een minderheid dat eventueel uitgroeit tot een kwaadaardig gezwel. Men neemt aan dat dit proces ongeveer 8 tot 10 jaar kan duren, of misschien zelfs langer. Dat is dus gelukkig een erg lange periode. En van die eigenschap kunnen we gebruik maken als we poliepen of darmkanker vroegtijdig willen opsporen. Er is geen haast bij, maar vanaf een bepaalde leeftijd is het toch verstandig om er rekening mee te houden. Vanaf je 50ste mag je het eigenlijk op je ‘to do’ lijstje schrijven, je huisarts zal je zeker hierbij willen helpen.  

 

Erfelijk aspect?  

 

Weinigen weten dat de minderheid van de gevallen van darmkanker een familiale belasting of erfelijk aspect heeft. Men neemt aan dat dit slechts 20% van de gevallen is. Als je zegt dat je 1 kans op 20 hebt om met darmkanker te krijgen, zeg je ook dat je 19 kansen op 20 hebt om er niet mee geconfronteerd te worden. Om te weten of je tot die grote groep zal behoren, moet je een kleine inspanning doen: je stoelgang laten onderzoeken. Het is daarom belangrijk om vanaf een bepaalde leeftijd aan preventief onderzoek (‘screening’) te doen.  

 

De alarmsignalen 

 

Het kleine poliepje dat stilaan groter wordt, gaat op een bepaald ogenblik ook stilletjes kunnen beginnen bloeden. Dat bloed is zo beperkt dat je het met het blote oog eigenlijk niet kan zien. De stoelgang ziet er normaal uit, je voelt niets in je buik, en toch zijn dit de eerste waarschuwingstekens die we moeten proberen op te vangen. In medische termen heet dat ‘occult bloed’, of bloed dat je niet met het blote oog kan zien.  

 

De test  

 

Er bestaat een test die dit occult bloed in de stoelgang kan opsporen op een vrij eenvoudige manier, nl. de iFOB-test. Het is eigenlijk niet meer dan een klein borsteltje waarmee je even door de stoelgang moet gaan. Voor deze test moet je geen speciaal dieet volgen, en één test volstaat. Een immuno-chemische reactie zal aantonen of er al dan niet sporen van bloed in de stoelgang aanwezig zijn. En als dat zo is, betekent dat natuurlijk nog niet dat je een poliep of darmkanker hebt. Positief (afwijkend) wil zeggen dat er ‘occult bloed’ gevonden is. Dan moet je best een bijkomend onderzoek laten doen. Jij en je dokter willen immers weten of dat bloed al dan niet afkomstig is van een poliep of een klein gezwel, en daarvoor moet er in de dikke darm worden gekeken. Dan moet een afspraak gemaakt worden om in het ziekenhuis een coloscopie (kijkonderzoek) van de dikke darm te laten uitvoeren.  

 

De coloscopie  

 

Dit onderzoek heeft jammer genoeg nog een slechte reputatie. Het zou moeilijk, pijnlijk en ingrijpend zijn. Met de huidige en nieuwere technieken hoeft dit absoluut niet moeilijk, niet pijnlijk en niet ingrijpend te zijn. Er bestaan bepaalde lichte vormen van anesthesie of narcose die je het gevoel geven dat je even slaapt. De medicatie die hiervoor gebruikt wordt, zorgt ervoor dat je even snel wakker wordt als je in slaap gevallen bent. Heel snel dus… en dan voel je van het hele onderzoek niets. Een half uurtje na het onderzoek ben je klaar wakker.  

 

Indien men tijdens een dergelijk onderzoek een poliep zou vinden, kan die op een vrij eenvoudige manier onmiddellijk verwijderd en opgevangen worden om verder te laten ontleden. Dat is een extra voordeel van dergelijk onderzoek. Als blijkt dat er tijdens dat onderzoek niets gevonden wordt, dan ben je minstens voor de volgende 5, wellicht 7 à 8 jaar gerust. De Amerikanen denken zelfs dat je 10 jaren op twee oren mag slapen. Als je zo’n een klein gezwel of kanker in een vroeg stadium vindt en laat verwijderen, heb je 90% kans om er volledig van te genezen. Darmkanker hoeft niet dodelijk te zijn, het scheelt wel een heel stuk als je er op tijd bij bent. Je hoeft dus echt niet bang te zijn om dit met je huisarts te bespreken. Gewoon doen!

 

Actie  

 

Sedert oktober 2013 is de Vlaamse Overheid begonnen met een groot bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Alle mannen en vrouwen tussen 55 en 74 jaar krijgen, verspreid over een periode van twee jaar, gratis een iFOB-test thuis gestuurd. De resultaten zijn zéér gunstig. Méér dan de helft van de mensen heeft al deelgenomen. Hopelijk kan dat de volgende jaren nog toenemen. Het zal niet alleen veel darmkankers voorkomen, maar ook veel familiaal leed vermijden en kosten besparen.  

 

Info : www.stopdarmkanker.be  

 

Dr. Luc Colemont