Bezoek aan de Plantentuin in Meise, woensdag 24 april 2019. Verslag

Woensdag 24 april, 7.30u: alle 33 deelnemers zijn mooi op tijd op de parking van de sporthal Bree zodat onze chauffeur van De Wilg stipt zijn bus kan starten richting Meise waar we de Plantentuin gaan bezoeken. Het zou een lange rit worden met het gekende fileleed maar we arriveerden nog net op tijd aan de ingang van het imposante domein waar twee gidsen ons opwachtten. We kregen uitleg over het domein met zijn rijke geschiedenis die teruggaat tot in de 12de eeuw. Onze gidsen loodsten ons deskundig met tekst en uitleg doorheen het prachtige plantenpaleis, het grote serrecomplex van de Plantentuin, waar we schitterende en indrukwekkende planten aanschouwden die in hun natuurlijke habitat thuishoren in subtropische en tropische gebieden en zelfs in de sahara, kortom in alle mogelijke werelddelen. 

We gaven onze ogen de kost en genoten van de geur en kleur van gekende en zeker ook van ongekende planten. Weetjes uit eigen ervaring werden tussendoor uitgewisseld en zonder het goed te beseffen was het al middag en konden we verder praten bij een lekkere schotel ‘stoofvlees friet’.
Na de middag stond de schattentocht van Neos op het programma, een geocaching spel, zeg maar een soort wandelrally, waarbij we op 13 mooie plaatsen op het domein een schat moesten vinden. Elke schat openbaarde een code die we later nodig hadden om een telefoonnummer samen te stellen dat we moesten bellen zodat we de naam van een melodie zouden horen. Dat was de gemakkelijkste vraag; de schiftingsvraag ‘hoeveel bedraagt de lengte van het parcours tot op 50m nauwkeurig dat we hadden afgelegd’ was moeilijker: de stappentellers werden bovengehaald en al vlug bleek dat we ruim 4 km afgelegd hadden.
Maar het belangrijkste aan deze schattentocht was het zoekplezier: sommige NEOS-leden bleken doorwinterde padvinders te zijn die onverstoord bleven zoeken naar de schat die vaak heel kunstig en subtiel verborgen was. Zo ontdekten we ook talenten van onze clubgenoten: kaartlezers, wijze-raad-gevers, onvermoeibare en nooit opgevende zoekers en ook sympathieke aanmoedigers. Van alles wat dus.
We hadden heel veel geluk met het weer wat natuurlijk bijdraagt tot het succes van de zoektocht: net toen we alle schatten ontdekt hadden, begon het te regenen wat ons nog meer deed verlangen naar een stevige Grimbergen of een koffie met een wafel.
De terugreis liep vlotter dan verwacht: we beleefden een prachtige dag van exact twaalf uur (van 7.30 tot 19.30u) waaraan we heel mooie herinneringen bewaren.