Bedrijfsbezoek Visser Chocolade Oudsbergen, 16 mei 2019. Verslag

We moeten het geloven: chocola is een zoete verleider voor jong en wat ouder.
Niet minder dan 50 Neos-leden schreven zich in voor een bezoek aan Visser Chocolade in de Hoogstraat in Oudsbergen (Meeuwen). Twintig onder hen kozen ervoor om in groep met de fiets de bestemming te bereiken. Er werden dus al wat calorietjes verbruikt en dat zou goed van pas komen.

Onder een voorzichtig zonnetje en met een zacht briesje vlotte de fietstocht moeiteloos, ook dankzij onze drie wegkapiteins Louis, Jacky en Willy, herkenbaar in hun oranje hesje, die de gele hesjes deskundig begeleidden bij elke gevaarlijke oversteek.
Aan chocolaterie Visser ontmoetten de fietsers de rest van de groep die via carpooling de verplaatsing hadden gemaakt.
We werden door de zaakvoerster hartelijk welkom geheten en vergast op ‘koffie en vlaai’ (een Neos-gebruik waarvan we niet wensen af te wijken).
Tussendoor kregen we heel veel informatie over hoe de winkel bevoorraad wordt met pralines en hoe zij aan alle mogelijke wensen (soms ook grillen) van de klant tegemoetkomen met het fabriceren van gepersonaliseerde chocola voor verjaardagsfeestjes en speciale feestelijkheden. Een foto van je kleinkindjes in chocola, voetbaltruitjes van KRCGenk in chocola … Het kan allemaal. Er werden heel wat bewijzen ter plekke getoond: de chocola vloeide rijkelijk in voorbereide mallen van een autobus, een assepoesterschoentje, het gekende Bumbafiguurtje en tot de verbeelding sprekende attributen die thuishoren op een vrijgezellenavond voor dames.
En de proevertjes die werden rondgedeeld smaakten verrukkelijk; we tastten toe en troostten ons met de idee dat pure chocola gezond is of alleszins gezonder dan witte.
De zaak is ook gekend voor de workshops die ze er organiseren ter gelegenheid bijvoorbeeld van een verjaardagsfeestje voor kinderen die er hun eigen gekozen figuurtje en tekening in chocola maken.
Ook de bekroonde documentaire ‘Van cacaoboon tot chocolade’ van Callebaut gaf alle geheimen prijs over het lange en arbeidsintensieve proces dat cacaobonen afleggen tot ze als chocola wegsmelten in onze mond.
Na afloop werd de winkel bestormd door de Neos-vrienden die allemaal een zoete herinnering wilden meenemen. Alweer een gezellige en leerrijke namiddag in aangenaam gezelschap.