Daguitstap naar het Pajottenland op donderdag 13 februari 2020. Verslag

Met 45 leden gingen we op donderdag 13 februari 2020 op daguitstap naar het Pajottenland, meer bepaald naar Halle en Groot-Bijgaarden.

Het Pajottenland, een streek waarmee we niet zo vertrouwd zijn, met een licht heuvelachtig en landelijk karakter, gelegen tussen de rivieren de Zenne en de Dender, hebben we vooral leren kennen en waarderen dankzij ons bezoek aan het streekproductencentrum in Halle. We kregen er een interessante en leuke presentatie van uitbater Johny die gepassioneerd ‘zijn’ fruitwijntjes en fruitjenevers in de kijker zette. Maar niet alleen kijken, we mochten ook degusteren en proeven van de lekkere wijntjes en kazen, eigen aan de streek.
Na de presentatie kregen we tijd om het winkeltje te bestormen en ieder bracht wat lekkers mee. Er was zelfs een lid dat zijn volle kartonnen doos met wijnen en hét bier van de streek ‘geuze’ en ‘lambiek’ in de kofferruimte van de bus moest stoppen om het veilig Breewaarts te transporteren.
Tijd voor het breugelbuffet! Dat paste perfect in het kader want de oude meester Pieter Bruegel, ook Breug(h)el gespeld, was ruim 400 jaar geleden actief in het Pajottenland en heeft ons zijn Boerenbruiloft nagelaten waarop het lekkere ‘breugelbuffet’ geïnspireerd is.

In de namiddag was het tijd voor het ernstige werk: een bezoek aan de hoofdzetel van Lapperre, het hoorcentrum. We werden er opgewacht door Cindy die voor een aantal onder ons een bekend gezicht is want zij runt ook het lokale Lapperre-centrum In Bree.
We luisterden met veel aandacht naar haar uiteenzetting over het gehoor en de oorzaken en oplossingen voor een minder goed gehoor. Op alles komt nu eenmaal slijtage! Dat merkten we ook toen we tijdens de koffiepauze de gehoortest ondergingen: toch wel confronterend hoe moeilijk het is om bij een gesimuleerde storende achtergrond de correcte woordjes aan te duiden: doos, doop, door …
Nog snel een groepsfoto en naar de bus voor onze terugreis die vlotter verliep dan verwacht. Voorzitter Louis Coonen prees de gezelligheid en de vriendschap van ons gezelschap want, zei hij, daar gaat het om: Neos Bree wil een vriendenclub zijn waar iedereen met iedereen in de beste vriendschappelijke verstandhouding omgaat. Applaus, voorzitter!
Dank voor de foto’s, Gerard en Lou: zie Fotoalbum.