Kennismaking met petanque, donderdag 3 februari 2022

Petanque, in het Frans pétanque, is een spel dat al eeuwenoud is (Grieken en Romeinen) maar dat vooral in bepaalde streken wordt beoefend zoals de Franse Provence. Van daaruit werd het spel door toeristen overgebracht naar vele andere landen in de wereld.

In Frankrijk gebruikt men ook de term ‘jeu de boules’ maar dat is meer een verzamelwoord voor alle varianten van het spel.
We herinneren ons dat we het spel ook op het strand aan onze kust speelden: ballen gooien om het dichtst bij een klein balletje (het but of cochonnet) te komen. De spelregels zijn natuurlijk wel wat complexer.

In tijden waarin nog niet alle activiteiten van ons programma ten volle gerealiseerd kunnen worden, kijkt onze club uit naar momenten van aangenaam tijdverdrijf en contact met vrienden. En dat bleek dankzij petanque een succes te zijn.

Velen wisten niet eens dat in Bree een echte petanqueclub bestaat die twee keer per week traint en ook aan competitie deelneemt. De PC Oetervallei heeft haar clublokaal en speelveld aan de Opitterpoort in Bree (vroegere garage Leurs) en was zo vriendelijk om ons te verwelkomen en wegwijs te maken tijdens een initiatie met het spel dat voor de meesten nog vrij onbekend was.

De interesse van onze leden was groot: 29 actieve spelers en nog een vijftal ‘supporters’.

Een geroutineerd lid van de petanqueclub gaf toelichting bij de spelregels; we kregen een nummertje dat verwees naar de ballen die we mochten ophalen. En het spel kon beginnen: nog wat onwennig in het begin maar dankzij de aanwijzingen van de ‘echte’ spelers, vonden we spoedig het juiste spelritme. Aan de kreten zowel van hoera als ‘dju toch’ te horen, was er meteen ambiance en competitiegeest.  

De pauze was welgekomen: koffie met vlaai is nu eenmaal een must tijdens dit soort sportieve evenementen. De sfeer zat goed, er werd gebabbeld en gelachen en ervaringen met het spel gedeeld.

Er volgde nog een tweede ronde, de partners werden gewisseld en sommigen bleken zowel de smaak als de techniek te pakken te hebben.

Bij een stevige pint (voor wie niet deelneemt aan tournée minérale) werd de namiddag afgerond door onze sportcoördinator Lou Beckers die de vrijwillige medewerkers van de petanqueclub bedankte voor de sympathie en de service waarmee ze onze club van dienst waren geweest. Lou kondigde meteen al de volgende sessie aan: op dinsdag 15 februari, 13.30u, zijn we weer paraat. Dank je wel, PC Oetervallei.

Foto's: zie fotoalbum 2022