Red Star Line, spektakelmusical, donderdag 6 april 2023, Studio 100 Puurs

 Donderdag 6 april 2023: musical Red Star Line in het Pop-up Theater Studio 100 in Puurs.

43 leden van Neos Bree behoorden tot de meer dan 200.000 mensen die een ticket hebben gekocht voor een van de vele voorstellingen die al verlengd zijn tot eind november van dit jaar.
Alleen Neos nationaal heeft al drie voorstellingen afgehuurd, vandaag en morgen en nog eentje in september omdat de belangstelling zo groot is.

De producties van Studio 100, denk aan 40-45 en ook Daens, behoren immers tot de wereldklasse. Ook vandaag beleefden we een topevent, een spektakelmusical met een gerenommeerde cast. Omdat er dagen zijn met twee voorstellingen op een dag, heeft Studio 100 voor elke hoofdrol twee acteurs of actrices gecast. De hoofdrol Jan bijvoorbeeld wordt afwisselend gespeeld door Jonas Van Geel en Jelle Cleymans.

Het verhaal: in het begin van vorige eeuw, vooral de jaren 20, kwam er een gigantische Europese migratiegolf op gang van miljoenen mensen die via Antwerpen wilden emigreren naar de VS en Canada.

Het is een verhaal over hoop, dromen en de zoektocht naar geluk.
Zo leren we dat het een verkeerd denkbeeld is dat migratie een fenomeen is van onze tijd, blijkbaar was er ook vanuit onze contreien een stroom van gelukzoekers richting Amerika.

De musical van vandaag toont aan de hand van een paar verhaallijnen aan dat de emigratie niet altijd een succesverhaal was.

We herinneren ons de documentaire Uncle Martin waarin Martin Heylen op zoek is gegaan naar familieleden. Zijn grootouders vertrokken immers 100 jaar geleden naar Amerika, hun American dream achterna.
Henri, de vader van Martin, werd als Amerikaan opgevoed op een ranch in Michigan maar na 8 jaar eindigde het avontuur en keerde het gezin terug. Wat Martin pas later aan de weet kwam, is dat de broers en de zus van zijn oma in die tijd mee verhuisden en wél in Amerika bleven. Naar die verwanten is Martin op zijn roadtrip op zoek gegaan.

In de musical volgen we een paar verhaallijnen zoals het verhaal van Jan en Marie, een gelukkig koppel maar ze zitten vast in hun toekomst: het boerenleven oogt weinig rooskleurig want de kleinere landbouwbedrijven moeten het afleggen tegen de opkomende automatisering die alleen herenboeren zich kunnen veroorloven. Jan krijgt de kans om in Amerika als ingenieur aan de slag te gaan, Marie zal hem later achternareizen. Manipulatie (de mama van Marie die de correspondentie tussen Jan en Marie achterhoudt) en onwetendheid zorgen er echter voor dat hun liefde dreigt ten onder te gaan door de afstand.
Veel ontroering en ontreddering bij pakkende en harde taferelen die ons naar de keel grepen, maar gelukkig toch een onverwachte happy ending.

Onze 43 leden genoten met alle zintuigen van deze spektakelmusical vol drama, humor, spanning en ontroering waarin de zoektocht naar een beter leven centraal staat.
We hebben ons laten onderdompelen in een wonderlijk spektakel dat ons meesleurde in een ongezien avontuur van Antwerpen tot New York, op het land en op het water. We werden omvergeblazen door zoveel klasse!
De rijdende tribunes, de indrukwekkende decors, de verrassende technische hoogstandjes, de fantastische kostuums (the roaring twenties) en een zeer straffe cast zorgen voor een grensverleggende musicalbeleving. En niet te vergeten: wat een geweldige muziek met gevarieerde stijlen van de hand van Steve Willaert.

Neos Bree was er graag bij en beleefde een onwaarschijnlijk mooie namiddag die nog lang zal beklijven, ogen en oren te kort, een ‘once in a lifetime’ belevenis.
Bij Neos maken we samen onvergetelijke herinneringen.

Verslag: Guy Beckx
Foto’s Lisette Donders:
https://photos.app.goo.gl/sLz3zC7EGz1fdaXFA