Bedrijfsbezoek Mondomed NV in Hamont-Achel op donderdag 4 mei 2023

Donderdag 4 mei 2023: onder een stralend lentezonnetje verzamelden we aan het bedrijf Mondomed in Hamont-Achel. We waren maar liefst met 69 geïnteresseerden. Zo’n grote groep hadden ze in Mondomed nog niet ontvangen, dus best een uitdaging.

We werden opgedeeld in 2 groepen.

Groep 1 werd ontvangen door Renaat Roosen, vicedirecteur van het bedrijf, en een echte Breeënaar. Via een powerpoint met filmpjes en foto’s en demonstratiespalken en producten werden we ingewijd in de werking van het bedrijf gespecialiseerd in de productie van hoogtechnologisch polyvinylalcohol (PVA).

MONDOMED®-producten zijn vandaag de bewezen oplossing voor duizenden chirurgen, verpleegkundigen en spoedeisende hulpartsen in een breed scala van gespecialiseerde medische toepassingen. PVA (polyvinylalcohol) is een derivaat van ruwe aardolie, dat via toevoeging van een aantal andere stoffen en een aantal chemische reacties, omgevormd wordt tot een soort schuim/sponsachtig materiaal. Dit materiaal wordt vervolgens in diverse diktes/vormen/maten gesneden en verwerkt tot eindproducten.


Die producten zijn top afgewerkt: dun en licht, sterk, ademend, bestand tegen allergieën, aanpasbaar en herbruikbaar, schok-en breukbestendig. En dat hebben we natuurlijk uitgetest!
Ook Coldex, een doeltreffend huidvervangend schuim werkt spectaculair. Het wordt gebruikt voor brand- en huidwonden en maakt snel huidweefsel aan. Er bestaat zelfs een versie met negatieve druktherapie, deze pads mogen nog langer blijven zitten, dus minder beschadiging van de wonden.

Groep 2 werd ontvangen door de CEO van het bedrijf Pasquale Cimmino. Hij startte als arbeider in opleiding in het bedrijf als 16-jarige. Leergierig was hij wel en al snel vergaarde hij door zelfstudie de nodige kennis. Hij was enorm geïnteresseerd in het bedrijf en klom snel op naar hogere functies. Ook zijn beide broers en echtgenotes werken in het bedrijf dat 20 werknemers telt.
De rondleiding werd gestart met een koffietje en enkele verkennende vragen.
De werksfeer was gemoedelijk, het personeel stond open voor communicatie en eventuele vragen. Vooral onze Neos-leden met een medische achtergrond waren goed op de hoogte.

Via een computergestuurde datakast, die overigens 4.000 verschillende producten kan ontwerpen, worden de bestellingen aangestuurd. De firma is vooral gespecialiseerd in de productie van higtech medisch materiaal met vele toepassingen in de orthopedie, wondbehandeling, incontinentie…. Ze leveren vooral producten op bestelling over de hele wereld.
Om het basisproduct te maken van Polyvinyl Alcohol Foam zijn er dagelijks maar liefst tussen 30.000 en 80.000 liter water nodig, natuurlijk via grondwaterwinning, ongelooflijk…
We konden het proces opvolgen van ingave in de computer tot het afgewerkt product, iedereen was zeer onder de indruk van de deskundige uitleg en de hightech groei en investeringen van het bedrijf. We pasten de been- en armspalken die zeer licht waren. Het basisproduct bevat nog steeds 65% water dat verschillende procedures doorloopt tot het uiteindelijke eindresultaat, top!
Pasquale is een gedreven bedrijfsleider, met een groot hart voor de firma. Waarschijnlijk ook wel een pluspunt dat hij zelf meer dan wie ook de werkvloer kent. Onze bewondering en waardering voor deze succesvolle selfmade zakenman.

Tot slot kregen we nog allemaal enkele sponsjes van Mondomed. Iedereen kan nu dus beginnen aan de lenteschoonmaak met de garantie dat ze onverslijtbaar zijn. Indien niet: gratis in te wisselen voor een nieuwe! Probeer het uit…

Later sloten we af in Mussenburghof Bree voor een lekkere koffietafel met verse aspergesoep, broodjes, taart en koffie. Iedereen was overtuigd dat dit weer een geslaagde activiteit was.
Bedankt aan Louis voor de organisatie.

Tot de volgende activiteit allemaal!
Verslag: Lisette Donders

Fotoreportage: zie fotoalbum