6 en 7 februari 2024: Neos Bree op tweedaagse naar Rotterdam en Den Haag
Dag 1: Rotterdam
’s Morgens om stipt 6.30u stonden 27 Neosleden klaar voor een tweedaagse naar Rotterdam en Den Haag. Iedereen had er alvast heel veel zin in en was al goed wakker.
Onze chauffeur Bert van Lauwers Reizen kwam zeer vlotjes de parking opgereden, knappe chauffeur, dat was nu al duidelijk. Gids Jef verwelkomde ons heel vriendelijk en hielp bij het instappen van de bus. Onderweg nog enkele oppikplaatsen in Peer, Hechtel-Eksel en Pelt. Dat verlengt de reistijd maar dat hebben we natuurlijk niet in de hand.
We hielden ook nog even halt op de helft van onze rit waar we even onze benen konden strekken.
Rond 10.30 kwamen we aan in Rotterdam. Bij het binnenrijden van de stad zagen we al onmiddellijk het imposante stadion van “Het Kuipje”, de thuishaven van voetbalclub Feyenoord.
Ook de SS Rotterdam, een viersterrenschip van de Holland-Amerika lijn. Hun kantoor dateert reeds van 1893 en was gevestigd in het “Witte Huis” maar werd later omgebouwd tot het hedendaagse “New York” hotel. In de haven lag een imposant cruiseschip dat we natuurlijk ook van dichtbij konden bewonderen.
De “Erasmusbrug” kwam ook schitterend in beeld en de kop lijkt op een gebogen hals van een zwaan. Het is een verbindingsbrug over de Nieuwe Maas.
We stapten uit aan de Maas. Er lag een imposant Chinees drijvend restaurant.
Onze boot, de “Nehelannia” kwam aanvaren, we scheepten in voor een lunch op het water terwijl we een rondvaart maakten door deze grote haven, de grootste van Europa.
Onze lunch was echt “Hollands” met o.a. “broodje kroket” en krentenbollen. Het smaakte alleszins na de lange busrit.
Na de lunch nam gids Jef ons mee voor een stadsrondleiding. Het tempo lag vrij hoog maar hij wilde ons zoveel mogelijk van deze mooie stad laten zien. We liepen tussen de “kubuswoningen” aan de Blaak. Deze 38 gele woningen van architect Piet Blom zijn gebouwd in de vorm van een gekantelde kubus op een paal. De vloeren zijn recht maar van buiten gezien lijkt alles schots en scheef te staan.
We wandelden verder tot aan de “stadshallen”, een foodmarkt met vele eet- en drinkstandjes. Het plafond van de ganse hal is prachtig beschilderd met voedseltafererelen, fruit, groenten…. Tegenover de hallen ligt het mooie gebouw “het Potlood”, een woontoren met een potloodvormige punt. Het valt nu al op dat architecten in hoogbouw hier hun hart kunnen ophalen. De meeste ontwerpen van de vele hoge gebouwen zijn opvallend van architectuur. Wie wat kalmer aan wilde doen ging de hallen verkennen, de rest van de groep ging verder met Jef op pad. We namen een kijkje achter in de “Laurenskerk”, alle heiligenbeelden hingen samen aan één muur, speciaal zicht toch wel.
We gingen ook even binnen in het prachtige stadhuis met een schitterende hal en imposante trap. Als je door het gebouw naar achter loopt kom je in een prachtige tuin.
We wandelden verder tot aan de haven waar een standbeeld staat dat “de vernielde stad” voorstelt want tijdens de laatste WO zijn er zeer veel prachtige gebouwen gesneuveld in de bombardementen.
Dit standbeeld staat aan het “maritieme museum”.
We stapten weer in de bus en passeerden het “architectuurmuseum”, dit lijkt op een blinkende reuze koffiekop, schitterend en heel speciaal.
Om 17.00u was het dan tijd voor ons bezoek aan “de Euromast”. Het hoogste gedeelte, wat later werd bijgebouwd, 185 m met glazen bodem was jammer genoeg gesloten wegens de felle wind. Jammer maar helaas. We bezochten wel het eerste platform op 107 m hoogte waar we volledig konden rondwandelen, letterlijk in de wind konden liggen en ook schitterende foto’s konden maken.
Na dit bezoek op weg naar het Novotel in Rotterdam waar we een prachtige kamer kregen. We fristen ons snel op voor het avondeten dat redelijk was. Na het eten nog nagenieten in de bar met degenen die nog fris genoeg waren en dan naar bed.
Dag 2: Den Haag en musical Aïda in Scheveningen
De dag begon met een lekker en volledig ontbijt, we waren weer opgeladen om de dag te beginnen.
Om 10.00u vertrokken we naar de stad Den Haag, de plek waar de koning zijn werkplek heeft.
We stapten uit voor “Paleis Noordeinde” aan de achterkant, aan het water. Het is een imposant en prachtig gebouw en tevens de werkplek (in de torenkamers) van koning Willem-Alexander. Het complex is eigendom van de “Staat der Nederlanden” die ook instaat voor het onderhoud ervan. Er kwam net een colonne wagens onder begeleiding van gemotoriseerde politie langs die op bespreking gingen in het paleis. Toevallig dat we dit net zagen. Soms gebeurt dit vervoer nog met een koninklijke koets. Voor het water staat een standbeeld van “klein Jantje”, de zoon van de graaf van Holland. We wandelden verder tot aan de “Gevangenenpoort”, een prachtig bewaard gebouw dat momenteel een museum is.
We passeren de “stadspassage”, een mooie grote overdekte winkelgalerij met een glazen dak uit 1885 met vooral chique winkels en cafeetjes. Het lijkt een beetje op onze ‘Winkelgalerij’ in centrum Brussel.
We komen uit op het Plein in Den Haag, aan de achterzijde van het Binnenhof waar een standbeeld staat van Willem de Eerste, prins van Oranje. Doorheen de tijd werd hij deels katholiek en protestant. Dit was de basis voor zijn tolerante houding tegenover beide godsdiensten.
Jammer genoeg was de tijd te kort om deze schitterende stad verder te ontdekken.
We stapten weer in de bus en reden verder naar Scheveningen aan zee, een gemeente die deel uitmaakt van Den Haag.
Terwijl het in Bree pijpenstelen regende, maakten we van onze Neos-groep een prachtige groepsfoto, onder een stralend zonnetje!!! op de pier van Scheveningen met op de achtergrond het reuzenrad.
We genoten van het uitzicht, het zonnetje en kuierden op ons gemakje over de pier naar het restaurant op het einde waar alles klaar stond voor onze lunch met uitzicht op zee! We hadden nog wat tijd over en velen maakten een kort wandelingetje door de galerij of naar buiten, iedereen genoot op eigen wijze.
Toen was het tijd voor onze apotheose in het circustheater van Scheveningen voor de musical van Aïda. Het is een tijdloos verhaal van Aïda en Radames, in een tijd waarin hun liefde ontstaat te midden van een wereld die daartegen is. Oorlog tussen Nubië en Egypte scheidt hun landsbelangen. Tradities, opvolging, innerlijke tweestrijd, persoonlijke worstelingen zijn ook nog herkenbaar in onze tijd. Aïda wordt gevangengenomen en dient als slavin de Egyptische prinses Amneris met wie Radames een verhouding heeft. De driehoeksverhouding komt uit en Radames en Aïda worden samen levend begraven onder het zand in een graftombe. We genoten samen van een schitterende opvoering in een prachtige, comfortabele zaal, zeer goede zitplaatsen, flitsende dialogen en muzikale gedeeltes met een live orkest. Het geluid was perfect, duidelijk verstaanbaar, het decor eenvoudig maar subtiel en inventief, de kostuums schitterend, eigen aan die tijd. Ook de dansscènes waren van een hoog niveau. Het geheel werd in een modern jasje gegoten. Iedereen heeft met volle teugen en met tranen in de ogen genoten van dit schitterende schouwspel. We waren er gewoon stil van …
Na het optreden even acclimatiseren, verzamelen in de hal en om 18.30u vertrokken we weer terug richting Bree.
Een mooie tweedaagse met te weinig tijd om alles te zien, misschien moeten we nog eens teruggaan …
Maar al bij al weer een fantastische groep, we zijn klaar voor de volgende activiteit!
Verslag en foto’s (zie fotoalbum): Lisette Donders
|