Zolder 28.01.2016

 
 
 
Een bezoek aan de Limburgse mijnstreek: de eerste uitstap van Neos Hoeselt in het prille 2016.
Menig Neoslid zal gedacht hebben: “hebben we al genoeg gezien”. C-Mine in Winterslag ligt inderdaad langs platgetreden paden, maar Zolder is zonder meer van een ander niveau; een hoger niveau en laat ze in Genk maar in de waan; ze zullen het niet graag horen: Zolder is beter !
Prachtig gerestaureerde gebouwen, een rijkdom aan erfgoed-machinerie, die enig is. Mooi ingekaderd op de originele plaats en rijkelijk gedocumenteerd. Als toetje een topgids en dan weet je: de afwezigen hadden ongelijk. Lekker eten in Den Lavaar (het voormalig douchegebouw omgetuned tot een gezellig eetkaffee). Daarna kennismaking met de Alevieten. Ik hoor sommigen al opwerpen “nog niet genoeg Moslimgedoe ?”. Sorry maar weeral dik er naast: een warme gemeenschap van bannelingen eigenlijk, vervolgd in het middenoosten, mensen met een open geest.
Alle heil zit voor hen in de mens, niet in God en ze koesteren waarden als gelijkheid (ook man/vrouw), fundamentele goedheid en vergevingsgezindheid.
Een sympathieke, warme, vredelievende, open communauteit. Voor iedere deelnemer was deze ontmoeting een verrijking. Een ganse dag zonnig, weliswaar waterig januarizonnetje, maar aangenaam, geen verre verplaatsing en tijdig terug thuis. Alle ingrediënten voor een fijne dag !