Ternaaien en Vaeshartelt 06.09.2016

De eerste uitstap van een nieuw werkjaar was een schot in de roos; in de eigen achtertuin met een schitterende ‘Indian summer’ als toemaat. Neos Hoeselt kreeg het klaar als eerste de nieuwe sluis van Ternaaien te mogen bezichtigen en dat loonde. Uitgebreide rondleiding in een sluizencomplex, in stappen gerealiseerd tussen de jaren ‘30 en nu. Van mechanische naar technologische bediening.
Van oude sluisdeuren naar moderne hoogstandjes. Overzichtelijk en leerrijk, alles goed uitgelegd; weliswaar ‘en français’ want Wallonië, maar Neos heeft tolken in huis om dat euvel het hoofd te bieden.
Overigens een prachtig hoekje met imposante zonovergoten mergelklippen. Je moet al ver rijden om zo’n mooie site te vinden…Uitgebreide lunch in “de Louvain” (Kanne) en die was smaakvol en allesbehalve krenterig. Daar willen we best nog eens tafelen met zijn allen.
De namiddag was voorbehouden voor een bezoek aan kasteel en omgeving van Vaeshartelt in Meersen. Prachtig gerestaureerd en overgoten met dezelfde nazomerzon. Twee gidsen hebben ons rondgeleid in het voormalig aards paradijs van Peter Regout, oprichter en baas van de Maastrichtse Sfinxfabriek en badend in fenomenale rijkdom, die enkel mogelijk is als heel veel mensen straatarm zijn en heel weinig mensen rijk. Als afsluiter een terrasje aan het kasteel zelf met een stuk heel lekkere taart, exquise koffie; zo kan een dag niet stuk. Terloops vastgesteld dat men ook in Meersen weet, dat een ‘Brugse Zot’ van een ander kaliber is dan Heineken, Amstel en andere lokale bierprobeersels…