Asielcentrum Lanaken en Oud Rekem 09.2018

Verslag uitstap Asielcentrum Lanaken  en Oud Rekem

 

 

Met 21 Hoeseltse Neosleden vertrekken we gepakt en gezakt, niet richting de ene of andere vakantiebestemming, maar richting Ter Dennen. Dit is een open opvangcentrum voor asielzoekers onder de hoede van het Rode Kruis Vlaanderen.

Bij aankomst werden onze meegenomen valiezen met nodige spullen voor de asielzoekers meteen naar hun winkeltje gebracht waar een asielzoekster onmiddellijk begon uit te pakken.

Brecht, onze gids loodste ons door een powerpoint en ook de gebouwen van dit asielcentrum.

We hebben alleen maar kunnen vaststellen dat onze leden van dit bezoek veel meer te weten gekomen zijn over de asielzoekers, waar ze vandaan komen, hoe hun verblijf hier verloopt, hoe de procedures verlopen enz....

Hoe interessant het is om te blijven luisteren naar dit alles, maar het is tijd om richting restaurant te gaan.

In de namiddag bezoeken we Rekem. Ook hier wachten twee gedreven gidsen ons op aan het infokantoor. De sfeer zit er al onmiddellijk in, want onze gids Mathieu doet het hele verhaal van Rekem in het dialect.

En wat voor een afsluiter van die al zo mooie dag. Bij distillerie Senden staat de toog vol met kleurrijke en smaakvolle "drupkes". Het is moeilijk kiezen. Ook hier is het dat Mathieu ons leidt  door dit mooie museum. Een tweede of derde "drupke " kan er nog bij.