Saffraanboerderij Morkhoven - Diamantmuseum Antwerpen 11.2018
 
Dit onze laatste daguitstap van dit jaar.
Ivo, onze buschauffeur brengt ons file vrij naar Morkhoven, een deelgemeente van Herentals.
Marc van de saffraanboerderij wacht ons op, helemaal uitgedost in zijn werkkledij. Wat ons vooral opvalt zijn de dikke kniebeschermers die hij aan heeft, later begrijpen we ook waarom.
Linda, zijn vrouw ontvangt ons in het huis. Zij verteld over hoe het allemaal voor hun begonnen is, dat idee om saffraan te kweken. 
Saffraan zijn de stampers van de specifieke krokussoort, deze met de purperen bloem, nl de Crocus Sativus Linnaeus.
De PowerPoint presentatie  leert er ons meer over.
Nu is het de beurt aan Marc om ons mee te nemen naar zijn veld. We zitten in de Kempen, zandgrond dus.
Deze grond word gefreesd, en dat is de enige machine die hier gebruikt wordt, al de rest is intensieve handenarbeid.
We zien ook de ludieke middeltjes van Marc om muizen en mollen te verjagen. Deze beestjes kunnen de knollen beschadigen en daardoor de kwaliteit en kwantiteit verminderen.
Linda luidt de bel en dan weet Marc dat hij moet stoppen met zijn interessante uitleg.
Ook al stonden we daar in een najaarszonnetje, de zelfgemaakte pompoensoep met saffraan deed deugd, ook het hapje met chutney en saffraan en het drupke "de Rode van Morkhoven", lieten we niet links liggen.
Saffraan is naast vanille de duurste specerij, maar we begrijpen nu waarom. Voor 1 kilo saffraan zijn er ongeveer 180 000 bloemen nodig. en voor die kilo betaal je dan ongeveer 40 000 euro. Je hebt er gelukkig niet heel veel van nodig om in je gerechten te doen.
Tip van Linda : Doe je saffraan pas op het laatste bij je gerecht, niet laten meekoken.
                           Er is ook nepsaffraan, bv maïsdraad.
Koop dus ook nooit gemalen saffraan. De echtheid herken je wanneer je een saffraandraad in water doet, dat kleurt het water geel, maar de draad blijft haar rode kleur behouden.

 
In hotel De Swaen in Herentals gaan we aan tafel voor een lekker middagmaal.
Na een vlotte en vriendelijke bediening en het tijd om richting Antwerpen te rijden.

 
Op de Suikerrui in Antwerpen bevindt zich DIVA, een museum voor diamant, zilver en edelsmeedkunst.
Onze persoonlijke gids, butler Jérôme in de vorm van een audiogids, neemt ons mee in zes verschillende kamers.
Alles zit achter glas en security is in iedere zaal aanwezig, wat ons doet vermoeden dat hier dingen te bewonderen zijn, meer heel veel waarde. Sommige kamers waren nogal donker maar het licht in de kasten deden de fonkelingen van de diamanten  nog beter tot hun recht komen. Voor diegenen die er niet bij waren, een aanrader als je eens in Antwerpen komt.

 
De terugreis verloopt heel vlot, als we eenmaal terug op de autostrade zijn.