Toeren in Haspengouw 21.04.2015

Dinsdag 21 april is de lente precies één maand oud maar het is verdorie pas vandaag de eerste echte lentedag.
Uitgerekend dan mogen rondtoeren in Haspengouw met onze hoogstamkerselaars in vol bloesemornaat is een godsgeschenk. Als je ’s morgens geen chauvinist was, werd je het gegarandeerd in de loop van de rondrit.
Ons Haspengouw hoort bij de mooiste van het land en zijn verre omgeving !
Starten met een bezoek aan het kerkje van ‘s Herenelderen, waar onze voorzitter zich grondig had ingewerkt en voor gedegen uitleg zorgde; ze mag met brio naast de betere gidsen plaats nemen.
Dat kerkje heeft immers wat; men kan stellen dat het per m² de kampioen der kerken en kathedralen is; nergens vind je op zo’n oppervlakte zoveel kunstschatten.
En dat in het kleine ’s Herenelderen, waar gelukkig de Vlaamse overheid alles continu in stand houdt en restaureert; hopelijk houden ze er dieven en vandalen buiten…
Volgende stop was de voormalige brouwerij Hayen in Ulbeek, nu ‘De Bottelarij’ waar we uitleg (sociaal project ‘Aksi’) en koffie kregen.
Recht aan de overkant: het voormalig oud dorpskerkje dat als herbestemming een stijlvolle begraafplaats werd, een vrij uniek en smaakvol ontwerp.
Onze chauffeur is kind van de streek en liet ons genieten van al het moois dat deze lentedag te bieden had in de wijde omgeving en die omgeving kent Ivo inderdaad als zijn broekzak.
Toen de honger zich liet gevoelen betekende de Winston een gesmaakt intermezzo.
Tomatensoep, kalkoengebraad met kroketjes en een dame blanche volstonden ruimschoots om elke honger te stillen.
Op naar het vervolg: de groep werd gesplist.
Deel 1 naar Impermo, een voormalige cementtegel fabriek, nu een handel in alle mogelijke vloer en wandbekledingen. We hebben het (ver)bouwen gelukkig verleerd, maar het assortiment dat daar tentoon gespreid wordt, is op zijn zachts i-n-d-r-u-k-w-e-k-k-e-n-d.
Wie daar zijn gading niet vindt…
Deel 2 werd gedropt voor een vrij bezoek aan Stayen en ook dat project spreekt tot de verbeelding. Uiteraard werd ‘Le Grand Café’ ook mede ontdekt…

Wisselen van de groepen en dan samen afsluiten in de brouwerij van Wilderen op – hoeft het gezegd – een zonnig terrasje met eigen gerstenat in deze prachtig gerestaureerde brouwerij.
Een mooie zonnige lente uitstap en (weer) de vaststelling dat ook onze naaste omgeving een bezoek waard is.
Op uw aller gezondheid, laat het u smaken !