Biesbosch - Waalwijk 16.07.2015

Neos Hoeselt naar DE Biesbosch !

Holland en water:
een begrip…
Terwijl wij leefden met de Demer en een armtierige kikkerpoel, zien zij het wijds, diep, groot en zo vlak als een pannenkoek… Hollanders hebben de verdrinkingsdood steeds binnen handbereik !
Waar grote stromen (Maas & Rijn) samenvloeien en de zee nabij is, is niet veel nodig om onheil te veroorzaken; zo ook in de nacht van 18 op 19 november 1421 had men af te rekenen met een uiterst zware  noordwesterstorm, die dijken overspoelde en duizenden ha, inclusief dorpen, vee en inwoners, onder het (zee)water zette: de beruchte Sint-Elisabethsvloed.
Het heet nu het nationaal park ‘De Biesbosch’ en bestrijkt 90 km²of bevattelijker (alhoewel?): liefst 10.000 voetbalvelden.  
Ietwat onoverzichtelijk, dat wel !
Daar gingen we 2 uur lang bootje varen met alle uitleg in informatie van de kapitein; over geschiedenis, fauna en flora. Naar Hollandse gewoonte: een broodjes maaltijd – een Vlaming gruwt, als zijn warme ‘noen’ ter discussie komt – maar achteraf toegegeven: het was bijzonder smakelijk, gevarieerd en rijkelijk.
Chauffeur Luc bracht ons dan naar Waalwijk meer bepaald naar het
     
Nederlands Leder en Schoenenmuseum’.
Waalwijk was zo’n beetje de tegenhanger van ons eigen Izegem met weliswaar talloze leerlooierijen er bovenop. Als daar een bevlogen vakman/verkoper je alles uit de doeken – pardon, uit het leder – doet, kan zo’n bezoek niet meer stuk.
Eens te meer had Neos Hoeselt ‘chance’ met het weer: zonnig en aangenaam warm; ideaal om na het museumbezoek een terrasje te doen in de binnenstad en het aanbod van bier even te toetsen aan wat we thuis gewoon zijn. Conclusies: Hollanders hebben meer water maar doen er teveel in hun bier; iedereen tevreden naar huis na een geslaagde uitstap.