Je bent hier:
Voorbije activiteiten
Dex tot de 2de macht
Dex tot de Tweede Macht Dinsdag 20 november 2018 genoten een 300 tal Neosleden vanuit onze eigen provincie van een muzikale namiddag, gebracht door Barbara Dex.‘Dex tot de tweede macht’ is de titel van haar show, waarmee ze heel de Kempen en wellicht ver daarbuiten, rondtoert.De titel verraadt deels haar bedoeling, een ode brengen aan haar vader, Mark Dex, haar grote held en voorbeeld.

Nadat onze voorzitter iedereen hartelijk welkom wenste, zette Barbara Dex de namiddag in met haar openingslied: ‘Niet huilen mama’, wat de toehoorders al meteen tot in hun ziel raakte.

Tussen haar repertoire door vertelde Barbara over haar jeugd ten huize Dex, over de muzikale carrière van haar vader en ook over haar idee om al zijn liedjes te coveren in een eigentijds jasje.
Voor deze tournee laat ze zich begeleiden door vierkoppig orkest onder leiding van Jo Majeu, (echtgenoot van Clara Cleymans) die heel de productie heeft verzorgd.
Mark werd ontdekt begin jaren 60 en we moeten toch wel heel diep in onze hersens graven om de naam van het vijf man sterke orkest van Mark terug op te diepen.
Mark en The Ruby’s! Dat was hem!
Zijn grote doorbraak kwam er door Canzonissima, ons allen nog bekend. Oorspronkelijk was het een liedjesprogramma waarbij de winnaar naar het songfestival mocht gaan, maar het programma werd zo razend populair dat het meerdere jaren heeft gelopen.
Daar wordt Mark de lieveling van het publiek met zijn ‘Oh clown’. Het was echter Liliane Saint Pierre, die met ‘Wat moet ik doen’, als winnaar uit de bus kwam.
Om de pijn van het verlies wat te verzachten nam daarna Liliane als aardigheidje het singeltje ‘Oh oh Mark Dex’ op.
Ook dat ‘singeltje’ bracht La Barbara ons ten gehore en …. We mochten meezingen.
Dat onze Neosleden ‘Naar Amerika’ en ‘Palma de Mallorca’ nog niet vergeten zijn, dat lieten ze wel horen door luidkeels mee te zingen.
Tussendoor vertelde Barbara ook over haar nonkel Julien, ons beter bekend als Juul Kabas.
De familie Dex is van Retie afkomstig. Daarover heeft Juul Kabas eens een liedje geschreven en ook dit lied: ‘Van Retie zennik’ bracht Barbara in onversneden Retie’s dialect.
Ook het Songfestival gaat ze niet uit de weg, de Europese liedjeswedstrijd waar ze als laatste eindigde. Met haar warme stem bracht ze ons ‘Niemand als jij’, een lied waarvoor we destijds zo hebben geduimd! Maken de pluimen de vogel? In ieder geval werd gezegd dat haar lelijke kleed haar gefnuikt heeft.
‘Oh clown’, Mark Dex’s meest gedraaide song, heeft ze tot laatst bewaard. Maar uiteraard konden er nog enkele bisnummers af.
Een heel fijne namiddag waarvan iedereen ten volle heeft genoten!
 
GJ.

 Bekijk hier de foto's