Je bent hier:
Agenda Clubagenda
Terug naar overzicht
Geert Potters - Gentechnologie, wat doen we er mee?
op 28/10/2021 om 14:00 tot 17:00
Programma:

DNA,RNA,mRNA, genen, CRISPR, PCR allemaal moeilijke biologische begrippen die we sinds het uitbreken van het Corona virus bijna dagelijks horen of lezen. Het zijn allemaal begrippen die thuis horen in de wereld van de genetica en de gentechnologie.

Genetica of erfelijkheidsleer is de biologische wetenschap die erfelijkheid beschrijft en verklaart.
Genetische technologie of gentechnologie is een moderne vorm van biotechnologie waarbij het DNA van een organisme direct wordt aangepast. Dit in tegenstelling tot de klassieke veredeling door bijvoorbeeld te kruisen (denk aan bloemen).

Tot voorheen werd gentechnologie voornamelijk toegepast op gewassen.

Wat een paar jaar geleden alleen nog bestond in de fantasie van vooruitstrevende wetenschappers, is nu de realiteit: bij de meeste coronavaccins die in productie zijn, is genetische modificatie in het spel. De vaccins van BioNTech-Pfizer en Moderna bestaan uit apart vervaardigde stukjes genetisch materiaal (RNA); die van AstraZeneca-Oxford en het Johnson&Johnson gebruiken een DNA-kopie van een stukje coronavirus-RNA.Als je meer wil weten over de werking van de Corona-vacins dan is deze lezing zeker de moeite waard.

Dr. Geert Potters werkt als onderzoeker en docent op de Hogere Zeevaartschool in Antwerpen. Hij genoot een opleiding als plantenfysioloog. Vandaar ook zijn kennis van de gentechnologie. Hij zet zich in voor het populariseren van wetenschappelijke kennis. Hopelijk zal hij in ons een geïnteresseerd publiek vinden.

Deelname doe je door de storting van €12 voor leden p.p., niet leden betalen €15 p.p. en dit voor 22 oktober’21 met als code GEN. Koffie, thee en gebak zoals steeds , inbegrepen.
 
Georganiseerd door:
KALMTHOUT
Locatie:
Strijboshof
Achterbroeksesteenweg 69
2920 KALMTHOUT