Je bent hier:
Agenda Clubagenda
Terug naar overzicht
China de grote onbekende
op 13/9/2021 om 14:00 tot 17:00
Programma:

China is een groot land met een zeer lange geschiedenis, een oude beschaving en cultuur in Oost-Azië. Chinezen wonen verspreid over alle delen van de wereld. Ongeveer 1,4 miljard Chinezen leven in de Volksrepubliek China, dat daarmee qua inwoners het grootste land ter wereld is.

China is een van de vroegste centra van beschaving en werd vrij vroeg in de wereldgeschiedenis een groot verenigd land met een geavanceerde cultuur op het vlak van kunst en wetenschap. In 221 v.Chr kwam de eerste keizer, Qin Shi Huangdi, aan de macht die het land verenigde na eeuwen van onrust en het Terracottaleger en de Chinese Muur achterliet. In 1911 werd de Republiek China uitgeroepen, in 1949 wonnen de communisten onder leiding van Mao Zedong de Chinese Burgeroorlog en werd het land, vanaf dat moment de Volksrepubliek China genaamd, communistisch. 

Over deze grote politieke wereldspeler komt Frank Willems ons een en ander vertellen.

Hij belicht de snelle vooruitgang van het land sinds 1949 en analyseert hoe ze dat ondanks ernstige fouten en tegenslagen klaargespeeld hebben. Vervolgens schetst hij de uitdagingen waar China vandaag voorstaat. Dat gaat over binnenlandse hervormingen maar ook over de plaats van China in de wereld vandaag en morgen. Hij bespreekt natuurlijk ook de pogingen van de VS om China af te remmen, maar vooral wat de opgang van het land voor ons betekent.

Frank Willems (°1947) interesseert zich sinds de jaren 60 voor de ontwikkeling van China. Hij begon één of meerdere keren per jaar China te bezoeken sinds 1984, als zakenman of privé. Hij was professioneel betrokken bij economische en technologische samenwerking met China van 1984 tot 2005.

Hij verbleef twee jaar in Shenyang, als lesgever aan Shenyang Normal University.

Graag uw deelname bevestigen door overschrijving van € 12,00 p.p. vóór 9 september op rekening van NEOS Kalmthout-Essen met vermelding van de code CHINA.

Web Analytics

 

 

 

  

 

Georganiseerd door:
KALMTHOUT