r. Verslag van de daguitstap luchthaven Deurne en chocolaterie Balerdon St-Niklaas

Verslag van de daguitstap naar de luchthaven van Deurne en chocolaterie Balerdon (24/02/2022)

Belevingen zijn leuke ervaringen om het veelzijdige en boeiende verhaal achter een internationaal en artisanaal bedrijf intensief te leren kennen én ze blijven bij. Maar liefst 45 enthousiaste leden kwamen uit hun kot en stonden bij het ochtendkrieken te popelen om een dagje met vrienden gezellig erop uit te trekken. Regionale luchthavens zijn piepkleine zusjes van Brussels Airport-Zaventem waar alles veel overzichtelijk is door de kleinschaligheid. De verkeersdrukte rond de stad Antwerpen viel best te pruimen zodat we tijdig het luchthaventerrein van Deurne bereikten. Twee gespecialiseerde gidsen gaven ons uitleg, af en toe gekruid met wat humor, tijdens een twee en een half uur durende reis door de fascinerende wereld van het universum van de luchthaven en het vliegverkeer. Antwerp Airport breidt volop uit en sinds 2015 stijgen de reizigersaantallen gedurig. Deze luchthaven biedt zowel charter- als lijnvluchten aan naar zomer- en winterbestemmingen. Het doelpubliek bestaat meestal uit zakenmensen, vakantiegangers en citytrippers, maar ook privé- en oefenvluchten gebeuren er vaak. Opgesplitst in twee groepen brachten we een bezoek aan het boeiende “Stampe en Vertongen Museum” dat in 2001 opende als eerbetoon aan deze Antwerpse vliegpioniers waar we veel leerden over de geschiedenis van de luchtvaart. Samen startten ze een pilotenschool en bouwden daarnaast een fabriek uit die de legendarische SV4-vliegtuigen produceerde geroemd om hun acrobatische kwaliteiten. Deze toestellen waren de enige Belgische vliegtuigen met internationale faam die in dienst bleven van de Belgische luchtmacht tot 1978 en vandaag de dag nog erg gegeerd zijn binnen de old-timer luchtvaart. Daarnaast bewonderden we replica’s van een aantal militaire vliegtuigen uit WOI en van de beruchte V1-raket uit WOII die zoveel paniek zaaide in Antwerpen. Zij die een foto wensten, konden die nemen in een knalrood vliegtuigje. Vervolgens liepen we na een korte toelichting over de indeling van de luchthaven aan de hand van een plattegrond als passagier langs de paspoort-, douane- en veiligheidscontrole inclusief de metaaldetectiepost. We ontdekten vooral wat er gebeurt voor en achter de schermen van een internationale luchthaven. We kregen een bezoekersbadge opgespeld waarmee we de start- en landingsbanen konden spotten. Daarna stapten we langs een hangar waar diverse vliegtuigen stonden gestald. Ook het brandweergebouw deden we aan. Deze instantie levert naast de bestrijding van brand en de verlening van hulp bij ongevallen ook diensten op het vlak van infrastructuur, netheid, communicatie en veiligheid. Het was zeker de moeite om een spuitdemonstratie bij te kunnen wonen. Zoals de naam het liet vermoeden kregen we in restaurant “Hof van Eden“ een hemelse lunch. De zoetekauwen kwamen volop aan hun trekken bij chocolaterie “Balerdon”. We kregen een hartelijke ontvangst van gastvrouw Ann. Met veel passie en een vleugje humor vertelde ze over de wondere wereld van de chocolade van bij de tropische vrucht de cacaoboon tot het volledige productieproces terwijl we tussendoor genoten van een tas lekkere koffie en zoete zaligheden van eigen receptuur. Het gamma aan ambachtelijke creaties bestaat uit pralines, studentenhaver, kruidenchocolade, truffels en de “choc-neuzen”, pralines in de vorm van de Gentse cuberdon neuzekes waarvan de kleur van het topje de smaak van de vulling verraadt. Ze gaf ons tips mee om het verschil tussen industriële en artisanale verwerking te ontdekken. Gepakt en gezakt met doosjes delicatessen trokken vele leden de bus op voor de terugtocht. We beleefden een leerrijke dag waar we prettige herinneringen zullen aan over houden!

Christine Vandekerckhove, verslaggever, en René Schoenmaekers, clubfotograaf