l. Verslag van het Zomerfeest (14-07-2022)

Verslag van het zomerfeest (14/07/2022)

Na twee jaar noodgedwongen stilte was het bestuur erg verheugd zijn traditioneel “Zomerfeest” in het parochiaal centrum van het pittoreske Lozer, waar genieten en gezelligheid steeds troef zijn, terug te kunnen aftrappen. Dit kleine dorpje kan toch wel prat gaan op een rijk verleden met tal van beschermde monumenten. Het landelijke kerkje met zijn omhaagd kerkhof, de grafkapel van de lokale adellijke familie, een merkwaardig boscomplex, unieke dreven, historische plattelandshoeven, een romantisch kasteel naast bijhorend landschapspark in Engelse stijl met vijvers en een typisch neerhof behoren tot het culturele erfgoed. De familie della Faille d’Huysse is al sinds de 17de eeuw de illustere bezitter van het kasteeldomein en van vele eigendommen. Ze speelde een belangrijke rol in het plaatselijke politieke, kerkelijke en caritatieve leven. Onder meer is het gebouw waarin onze eterij plaats vond haar verdienste. Maar liefst 69 enthousiaste leden hadden knaldrang met bakken goesting en schreven zich in voor dit festijn. De dag voordien waren de bestuursleden en helpende leden al druk bezig de aperitief- en diningtafels te plaatsen, de drank te koelen en de zaal feestelijk te decoreren. Rond 12u begonnen de kurken te knallen en de gezellige drukte toe te nemen. De ijs gekoelde bubbels “Duc de Foix Brut”, een mousserende fruitige wijn met een pittige crispy toets en een zacht mondgevoel, lieten zich zeer vlot drinken. Terwijl we van onze hemelse apero genoten, vulden kruidige aroma’s het zonnige terras wat onmiddellijk onze honger aanscherpte. Naast koude hapjes als een glaasje zalmsnippers en een mousse van Rochefortkaas met gerookte eendenborst koesterden ook een garnaalballetje en een scampi royal onze smaakpapillen. De sfeer begon er al goed in te komen en iedereen vond gemakkelijk een plaatsje naar zijn zin aan de mooi gedecoreerde tafels. Traiteur Jurgen van “Catering@your Service” en zijn zoon uit Elsegem serveerden ons lekkere warme ambachtelijke beenhesp à volonté. Dit alles vulden ze aan met  knapperige frietjes en diverse kleurrijke verse groentjes als gemengde sla, tomaten, geraspte wortelen, komkommer, erwtjes en pasta. Aangepaste koude en warme sausjes als mayonaise, tartaar- en cocktailsaus alsook béarnaise- en pepersaus vervolledigden het geheel. De lekkere wijntjes, een zachte witte “Grand Veneur Côtes du Rhône Blanc” met verfrissend aroma van witte bloemen en exotisch fruit alsook een Spaanse krachtige violetkleurige rode ”Rejadorada Toro Tinto Roble Rouge” met een afdronk van rijp zwart wild fruit, diverse kruiden en geroosterde tonen lieten zich best vlot genieten in een amicale sfeer. Uiteraard was met de zomerse temperaturen plat en bruisend water naar wens voorzien. Als toetje schoven we aan voor een artisanaal ijsje. Het geheel sloot af met geurige koffie of thee en Gaverse Valeir-koekjes. Vanaf 14u30 verzorgde zangeres Caro  de muzikale omlijsting met tal van leuke evergreens. De onsterfelijke muziek riep nostalgische herinneringen op. Alle leden vonden het een geslaagd feestje en gingen erg voldaan huiswaarts.

Christine Vandekerckhove, verslaggever en clubfotograaf René Schoenmaekers