b.Verslag van de lezing "Vrolijk gezond" door Hilde Demurie

Verslag van de lezing  over “Vrolijk gezond” door Hilde Demurie (16/02/2023)

In goede gezondheid oud worden, wie wil dat niet, maar wat kunnen we daar zelf aan doen? Door een gezonde levensstijl te bewandelen, verhogen we de kans. De invloed van onze voeding op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid wordt vaak onderschat. Nochtans is een goed voedingspatroon dé basisvoorwaarde voor een frisse geest in een gezond lichaam. Het bestuur nodigde een experte uit die jarenlang onderzoek verrichtte en veel praktijkervaring heeft. Hilde Demurie is orthomoleculaire voedingsconsulente en auteur van zeven gezondheidsboeken. Haar motto’s luiden: “Gezonde voeding hoeft niet saai te zijn” en “Vrolijk gezond door het leven gaan, begint bij weten”. De voedingsdeskundige startte haar lezing met uit te leggen dat er alleszins een link is tussen emoties en de spijsvertering. We gebruiken best goede boter of olijfolie om ons eten te bereiden. Ook moeten we uitkijken naar een gepast evenwicht tussen zuren en basen. Een prima evenwicht is 80% basen en 20% zuren. We eten teveel zuren met als gevolg dat ons lichaam verzuurt en we “zuurpruimen” worden. Ons lichaam heeft calcium en magnesium nodig. Calcium zit in fruit en groene groenten en hoe groener hoe beter. Verder hangt het van onze bloedgroep af welke voedingsmiddelen goed zijn en welke liefst worden vermeden. Zo eten mensen met bloedgroep O best veel rood vlees en personen met bloedgroep A zijn de excellentste vegetariërs. Als zoetmiddel gebruiken we liefst honing of ongeraffineerde suiker. We verorberen best dagelijks een eitje, bij voorkeur een spiegelei omdat we vetten nodig hebben. Het is ook goed een paar keer per jaar echt te vasten en dit zes dagen vol te houden. Overdag eten we dan appelen, peren en goed rijpe ananas samen met anderhalve liter water opdrinken. We kregen tot slot een goed voedingspatroon mee. ’s Morgens voor het opstaan goed rekken en strekken. Daarna twee glazen mineraalwater slurpen. Bij honger een stuk fruit of een speltboterham met geitenkaas eten. In de voormiddag een stuk fruit of soep, een gekookt eitje met een kop koffie of thee consumeren. ‘s Middags een licht en voedzaam maal nemen zoals soep, een stuk fruit of een slaatje. Zeker niet drinken bij het eten of onmiddellijk erna, tenzij een glas wijn. Als vieruurtje nuttigen we eerder geen zuurvormende voeding, dus soep of fruit is hier aangewezen. ‘s Avonds niet te vroeg eten is de boodschap en best groenten met een stukje vlees of vis. Wie zin heeft in een dessert, wacht liever tot  twee uur na het avondmaal. Voor het slapen gaan zeker altijd een groot glas water drinken. De spreekster legde vooral de nadruk op goed kauwen, kauwen en nog eens kauwen, maar ook op hoe meer groene groenten eten hoe beter want hoe meer groen je eet, hoe langer je “een groen blaadje” blijft. Alle toehoorders luisterden aandachtig naar de leerrijke voordracht. We staken alvast veel wijsheid op om onze levenskwaliteit te verbeteren. Allen gingen tevreden huiswaarts met het voornemen “vrolijk gezond” te leven.

Christine Vandekerckhove, verslaggever, en Réné Schoenmaekers, clubfotograaf