Workshop - Chocoladeproeverij

 NEOS Puurs-Sint-Amands kiest voor TRIAS

 Op 25 november ll. hebben we mogen genieten van een ‘lekkere’ voordracht. De workshop ‘Chocoladeproeverij: een (cacao)boon voor TRIAS’, kon 47 leden van onze Neos-club overtuigen om deel te nemen. En dat we konden proeven! We konden kennis maken met 9 verschillende soorten fair-trade chocolade, telkens voorafgegaan door een zeer aangename, onderhoudende en interessante uitleg door Mieke Cassiers uit Kampenhout en zelf ook zaakvoerder van een chocolaterie. Zij kiest bewust voor eerlijke handel. Ze maakte een inleefreis naar Ivoorkust en leefde enkele jaren bij cacaoboeren in Peru. Ze kiest er dan ook voor om voordrachten te geven in samenwerking met TRIAS.

Trias vzw steunt ondernemende mensen in het zuiden via partnerorganisaties.  In 14 verschillende landen (waaronder België) versterkt TRIAS organisaties van ondernemende mensen. Zo verkrijgen familiale boeren en kleine ondernemers toegang tot opleidingen. Onder de noemer ‘dromen krijgen kansen’ zetten al heel wat Neos-clubs zich in voor de Belgische ngo TRIAS. Samen met TRIAS ontwikkelde Mieke een chocoladeproeverij die je onderdompelt in de lekkerste smaken. Tegelijk nam Mieke ons mee op sleeptouw door het proces van boon tot reep in de fascinerende wereld van chocolade, van Congo tot Ecuador. Wist je trouwens dat in Congo en Ecuador weinig chocolade wordt geconsumeerd? Heel wat landbouwers verbouwen er cacao, maar proefden nog nooit dit voor hen dure luxeproduct.

 

TRIAS wordt geïnspireerd door christelijk-humanistische waarden en heeft een sterke verankering in enkele Vlaamse landelijke bewegingen, waaronder Neos. Meebouwen aan een inclusieve, duurzame en een sociaal rechtvaardige wereld is het uiteindelijke doel. TRIAS verbindt, versterkt en helpt de droom waar te maken van 2 miljoen mensen. Tijdens de presentatie konden we kennis maken met de werking van TRIAS in Ecuador en Congo waar de cacaoplantages zorgen voor de inkomsten van kansarme mensen, jongeren en vrouwen. Uit de vele getuigenissen van cacaoboeren en cacaocoöperaties bleek dat ‘dromen inderdaad kansen krijgen’ door TRIAS. Versterken van het zelfbeeld en op ‘eigen benen staan’ zijn waardevolle begrippen die deze manier in de praktijk omgezet worden.

De PowerPoint presentatie ‘Van boon tot reep’ gaf ons een duidelijk beeld van o.a. de oogst, de fermentatie, het drogen, de export en de verwerking van chocolade. Tevens leerden we, aan de hand van  enkele logo’s, Fair trade producten herkennen.

Tot slot werden we nog verwend met een lekkere TRIAS-praline, een reep chocolade en een receptenboekje om allerhande lekkere chocolade-bereidingen te maken.

Odette VZ