Verslag 'Fabels en feiten over voeding en gezondheid'

En NEOS Puurs-Sint-Amands at en leefde gezond…

Op dinsdag 18/10/2022 zakten 52 geïnteresseerden af naar zaal De Spil in CC Binder voor een voordracht van Eric De Maerteleire met de uitdagende titel ‘Fabels en feiten over voeding en gezondheid’.

In een tijd waarin we om de haverklap om de oren worden geslagen met de zaligmakende effecten van weer een nieuwe superfood of hét ideale dieet om gezond te worden en ons immuunsysteem op te krikken, vertelde Eric De Maerteleire op een duidelijke en humoristische manier dat we al die hypes maar beter vergeten en dat er betere en eenvoudiger manieren zijn om gezond te eten en te leven.

Op een wetenschappelijk onderbouwde manier toonde Eric De Maerteleire aan dat fabeltjes zoals ‘koffie is ongezond’ – ‘eieren verhogen de cholesterol, dus eet maximum 2 eitjes per week’ – ‘aardappelen zijn ongezonde voeding’ inderdaad fabeltjes zijn en dus totaal onwaar. Aardappelen zijn een prima prebioticum en je hoeft ze zelfs niet te schillen, want rijk aan vitaminen. Je kan gerust 4 à 5 kopjes koffie per dag drinken (zonder suiker en melk!), want cafeine is goed voor het metabolisme en zou zelfs een gunstige werking hebben bij het voorkomen van de ziekte van Parkinson. Elke dag een eitje is ook geen enkel probleem en qua voedingswaarde heeft een ei de perfecte samenstelling.

Tot spijt van wie ze graag eet en van wie dacht dat oesters het libido verhogen: oesters verhogen het libido niet! Wat niet wil zeggen dat oesters niet gezond zijn (ze bevatten veel sporenelementen en de levensnoodzakelijke vitamine B12), maar als je je libido wil verhogen, zal je andere middeltjes moeten gebruiken…

De grootste ‘ziekmaker’ in ons westers voedingspatroon is suiker. We eten en drinken te veel suiker en daarvan afkicken is een groot probleem, maar mogelijk in drie weken tijd met – spijtig genoeg – de nodige afkickverschijnselen. Belangrijke tips voor een gezond eetpatroon: zorg voor veel afwisseling in je voeding (eet seizoensgebonden voeding van bij ons), eet traag en eet minder! En beweeg! Maar voor dat laatste aspect organiseert NEOS wel een nieuwe voordracht