Je bent hier:
In de Kijker
Daguitstap in de Limburgse mijnstreek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


We vertrekken al vroeg om dan in restaurant ‘De Krater’
een eerste tussenstop te maken voor koffie met taart.

Vandaar gaat het naar het Europlanetarium te Genk, waar we vergast worden op een spannende ontdekkingstocht langsheen sterren, planeten en andere mysterieuze fenomenen.
Onder begeleiding van Astrorangers woon je er een wervelende Cosmodromeshow bij en breng je een bezoek aan de 3 meter lange telescoop in de sterrenwacht.

Het middagmaal krijgen we in restaurant ’t Parck in Houthalen. We krijgen er soep, een dagschotel en dessert.
Daarna start onze toeristische rondrit onder leiding van een muzikale gids, met een bezoek aan de mijnkathedraal van Zwartberg en aan de Oekraïense-Orthodoxe kerk in Genk.

Eén van de mooiste staaltjes architectuur uit het mijnverleden van Limburg is de mijnkathedraal van Zwartberg. Ze is ontworpen door Henri Lacoste, één van de toparchitecten van die tijd en werd toegewijd aan Sint Albertus.
Wat je in de mijnkathedraal van Zwartberg zeker moet zien, zijn de glasramen met kristal van Val-Saint-Lambert. Niet gewoon glas in lood, maar massieve stukken gekleurd kristal. Daardoor noemen Genkenaars de mijnkathedraal ook wel 'de kerk met 7000 flonkerende kristallen'.

Uniek is de Oekraïens-orthodoxe kerk met 5 koepeltorens, toegewijd aan aartsengel Michaël. De kleine Oekraïens-orthodoxe gemeenschap in Genk legde de eerste steen in 1982 en vier jaar later was de kerk klaar om ingewijd te worden. De kerk moet het duizendjarige Christendom in Oekraïne gedenken.
Langs het binnenplein komt men in de kerk, waar men overweldigd wordt door o.a. het goudgeschitter van de iconostase, geschilderd door priester Jos Opdebeeck.

Uiteindelijk stoppen we omstreeks 18 h. nog in restaurant ’t Parck in Houthalen voor een lekkere koffietafel.
Daarna gaat het richting Dessel en naar huis toe, na hopelijk een geslaagde en leerrijke dag.

Wanneer: Woensdag 9 oktober 2019 om 8 h. op de Markt van Dessel.
Waar: Doorheen de mijnstreek in Limburg.
Prijs: leden 59 € / niet-leden 64 €.
Inschrijven kan door storting op Neos Dessel rekening nr.: BE89 7330 5526 6485.
Met vermelding van ‘Bezoek mijnstreek’ en de naam van de deelnemer(s) en wel vóór 22/09/2019.