Eric De Maerteleire

Gevaren van ultrabewerkte voeding
Lezingen

Praktische gegevens

Buurthuis Egem
15-12-25
Ontvangst 14:00
Aanvang 14:30
Voor alle Neos leden
Aantal plaatsen resterend: 0
Op voorhand inschrijven verplicht

Eric De Maerteleire (°1950) is bio-ingenieur en doctor in de
Landbouwkundige en Toegepaste Biologische Wetenschappen
aan de UGent. Hij was 30 jaar lang hoofd van het
Stadslaboratorium van Gent. Hij was lid van de Hoge
Gezondheidsraad en erkend scheikundige-microbioloog voor
de rechtbanken. Hij heeft een grote interesse in de relatie
voeding en gezondheid, een onderwerp waar hij de voorbije
jaren verschillende boeken over geschreven heeft.

Ultrabewerkte voedingsmiddelen zijn
voedingsmiddelen die ingewikkelde industriële
verwerkingen hebben ondergaan, vaak met
toevoeging van ingrediënten zoals suikers,
geraffineerde bloem, goedkope oliën en vetten,
zout en een serie additieven (E-nummers). Er
worden vele voorbeelden gegeven, hoe kan
men ze herkennen en hoe kan men een bewuste
keuze maken. Kan de NutriScore helpen of
niet?
Ze zijn alomtegenwoordig in de handel en
zetten mensen aan tot kopen. Welk ‘trucjes’
worden door fabrikanten en verkooppunten
gebruikt om deze producten te doen kopen?
Welke zijn de vele nadelen van ultrabewerkte
voedingsmiddelen? Is het correct dat er een
sterk verband wordt gezien met 32 verschillende chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten,
diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker. Zitten er, als gevolg van de productiemethoden,
toxische stoffen in? Is er een impact op het milieu?
Op deze en andere vragen wordt een duidelijk antwoord gegeven met directe praktische adviezen.

Neos Pittem-Egem