"De wondere wereld van vis en vissers"

Door Wilfried Moeyaert

Het verslag

De voordracht  en proeverij van "De wondere wereld van vis en vissers" op donderdag 6 maart om 14 uur in het cultureel centrum door Wilfried Moeyaert

Met 43 NEOS leden waren we aanwezig op de presentatie.

Na aan tafel te hebben plaats genomen kregen we een glaasje cava aangeboden. De heer Moeyaert begon met zich voor te stellen. Het werd een boeiende levensloop waarbij hij eindigde met wijn en vis.

De presentatie was in delen opgevat met tussenin proevertjes.

Hij begon met de historiek van de Vlaamse visserij, die begon in de 11e eeuw met strandvissers. Door de uitvinding van het kompas kwamen de eerste bootjes, de buzza genoemd, en werden geroeid door een 20 koppige bemanning. Langzaam werden de boten groter en kregen ze zeilen. Er werd vooral op haring gevist. De vis werd gepekeld en in tonnen bewaard, neem het voorbeeld van de maatjesharing.

Tussenin mochten we garnaal pellen voor ons soepje dat we kregen.

Bij het nuttigen van een glaasje wijn werd de presentatie vervolgd met de uitleg over de Heroïsche periode: de IJslandvaarders. In 1860 voeren 129 Duinkerkse schepen af naar IJsland: Men deed er 18 dagen over en daarvoor waren 2000 zeelui nodig, die 3 maanden op zee waren. In 1885 werd overgegaan op vissersstoomschepen en de vis werd bewaard op natuurijs. Op 3 april 1995 voer de Amandine voor de laatste keer Oostende binnen.

In schril contrast met de IJslandvaarders zijn onze garnaalvissers. In Oostende zijn er nog 4 families, in Nieuwpoort een tweetal schepen. Meer dan 90% van onze visserij zijn boomkorvissers.

Tegenwoordig is er een positieve trend in onze visserij. Er worden nieuwe boten gebouwd. De luxueuze inrichting en de ingekorte periode op zee kan jonge mensen bewegen om opnieuw voor het beroep te kiezen.

Na een hapje met 4 bereide haringhapjes kwamen we aan bij de “visveiling en de distributie”. Alles werd mooi uitgelegd. Na nog een glaasje wijn en een warm hapje konden we achteraan de zaal de soorten vis op ijs bewonderen die hij had meegebracht.

Het werd een leerrijke, smakelijke en aangename namiddag waarbij iedereen tevreden rond 17.30 uur terug huiswaarts ging. Een pluim voor de heer Moeyaert en zijn team voor de perfect geregelde namiddag, waarbij het bestuur ook mee kon genieten.