2019-020 "Wat als we straks 100 worden?" door Dirk Schyvinck

Op donderdag 17 oktober 2019 ontving Neos Herzele gastspreker Dirk Schyvinck. Dirk is socioloog maar oefende tijdens zijn carrière meerdere functies uit in marketing- en mediamiddens.

Toen hij 58 werd stelde hij een einde aan zijn loopbaan althans aan de loopbaan die hij tot dan had gekend want Dirk houdt niet van stilzitten maar van innovatie en innoverende projecten. Hij dacht ook niet aan "oud" worden en het fenomeen van ouder worden begon hem steeds meer te boeien. Hij sprak met tal van mensen in tal van middens. Hij kreeg een steeds breder en dieper beeld van de problematiek van ouder worden of, beter gezegd, van de problematiek van "langer leven".

Hij schreef zijn bevindingen, zijn reflecties en de resultaten van zijn analyse neer in een boek met de titel "Wat als we straks 100 worden?".

Voor Neos Herzele kwam hij uitvoerig terug op de inhoud van zijn boek en hij gaf duiding bij een aantal opmerkelijke vaststellingen die hij deed. Hij knoopte er de logische analyse van de feiten aan vast en natuurlijk belichtte hij de conclusies ervan.

Veel aandacht gaf hij aan de interpretatie van de statistische cijfers waarvan hij duidelijk aangaf dat heel vaak onderschattingen worden gemaakt wanneer het gaat over levensverwachting in België en West-Europe, zeg maar de EU.

Vaak stelt hij vast dat cijfers worden geïnterpreteerd in functie van het doel waarvoor ze dienen gebruikt te worden en daar ziet men dat de overheden vaak aarzelend staan tegenover een correcte interpretatie van de cijfers omdat de conclusies die eraan moeten worden verbonden dikwijls erg moelijke boodschappen genereren.

Het geven van die boodschappen kan door de overheden niet altijd vergezeld worden van de passende maatregelen wegens politiek of financiëel "niet haalbaar". De heer Schyvinck geeft hierbij de niet mis te verstane boodschap aan de overheden om niet te dralen bij de creatie van oplossingen." Het is dringend", is zijn boodschap.

De heer Schyvinck staat tijdens zijn voordracht ook vaak stil bij de technologische evoluties die ervoor zorgen dat de levensverwachting steeds stijgt. Ondanks het feit dat ouder worden heel vaak als een "vergrijzingsprobleem" wordt aanzien wil Dirk dat veeleer benoemen als een enorme economische positieve uitdaging.

Die positieve uitdaging bestaat voor de vele bedrijven die deeluitmaken van de economie maar ook voor de mensen zelf. Mensen zullen hun leven anders moeten en kunnen inrichten. Het klassieke verhaal van leren, werken, rusten, de drie fazen in het leven die we altijd gekend hebben zal (moeten) verdwijnen. Het zal eerder een verhaal worden van leren, werken, leren, rusten, werken, leren, rusten, enz ... Veel alternatieven van tijdsindeling zullen ontstaan en zowel de maatschappelijke organisatie als de bedrijfsorganisaties zullen hier rekening moeten mee houden en ze zullen het zelfs moeten faciliteren.

Het bleef muisstil in de zaal,  waar meer dan 40 toehoorders in hadden plaatsgenomen. De spreker trok alle aandacht naar zich toe. Alle mensen waren geboeid en Dirk beschikte over een heel sterke kracht om de aandacht gaande te houden. Hij deed dat zowel met zijn verhalende spreekstijl als met de illustraties die hij gebruikte maar ook de deskundigheid van de inhoud van wat hij zei sprak iedereen sterk aan.

Na de voordracht werden nog enkele vragen door de spreker uitvoerig beantwoord.

De heer Schyvinck werd uitgebreid geloofd voor zijn voordracht door het bestuur van Neos Herzele maar zeker ook door alle aanwezigen die hem een daverend en dankbaar applaus gaven.