2017-002 Lezing door Prof. P. Vandenabeele : Analyse van Kunstwerken te Herzele

    

Op 14 februari 2014 gaf Prof. Peter Vandenabeele van de Universiteit van Gent een uiterst boeiende lezing voor de leden en sympathisanten van Neos Herzele.

In het auditorium van het cultuurhuis De Wattenfabriek van Herzele lichtte hij toe op welke verschillende (niet-destructieve) manieren kunstwerken kunnen worden onderzocht.

Met dat onderzoek kan niet alleen de echtheid van kunstvoorwerpen achterhaald worden maar kunnen de gebruikte technieken en pigment- of verfsoorten worden geïdentificeerd en/of achterhaald.

Peter Vandenabeele illustreerde zijn uiteenzetting aan de hand van tal van voorbeelden zodat de vaak zeer technische materie toch bevattelijk werd voor de diverse toehoorders.

Hij gaf uitleg bij de verschillende manieren waarop het zichtbare licht kan gebruikt worden bij de onderzoeken maar hij toonde ook aan hoe zowel ultraviolet als infrarood licht de onderzoekers - vaak niet vermoede - dingen kunnen laten zien.

Ook het gebruik van x-stralen kan van ongezien nut zijn bij de verschillende onderzoeken en dat werd erg duidelijk bij de toelichting die Peter Vandenabeele gaf.

De specialiteit van de scheikundig opgeleide professor ligt op het vlak van het gebruik van de Raman spectroscopie. Deze niet-destructieve techniek is in staat tot op moceculair niveau te analyseren welke ingrediënten aanwezig zijn op kunstwerken. Erg kleine deeltjes kunnen - vaak zonder ze te verwijderen - onderzocht worden en op die manier kunnen bv. de gebruikte verfpigmenten bepaald worden. Lang heeft deze methode de beperking gehad dat ze aleen in laboratoria kon worden toegepast omdat de apparatuur alleen daar kon worden geïnstalleerd. Professor Vandenabeele ontwikkelde met zijn team aan de universiteit te Gent echter een mobiele versie van de apparatuur hetgeen meteen een pallet van mogelijkheden opende die voordien onbestaande waren. Het toestel dat MARTA werd genaamd liet toe om muurschilderingen te gaan onderzoeken in onder andere Italië en Egypte. Deze apparatuur en de resultaten die ermee konden worden geboekt werden natuurlijk door de geestelijke vader ervan gedetailleerd uit de doeken gedaan.

Tenslotte had Prof. Vandenabeele ook nog veel aandacht voor de lopende onderzoeken op het Lam Gods in Gent en de restauratie ervan. Ook hierbij worden natuurlijk verschillende technieken die tijdens de lezing aan bod kwamen gebruikt.

De bijna 2 uur durende uiteenzetting werd door de leden van Neos Herzele en de andere toehoorders bijzonder gewaardeerd. Het leverde Peter uiteraard een gemeend applaus op. Hij werd natuurlijk ook bedankt in naam van Neos Herzele door de voorzitter die hem graag daarvoor ook een passende attentie gaf.