2017-005 Lezing door Prof. Dr. Vera Rogiers - "De dagelijkse verzorging van de huid"
  
  
Prof. Dr. Vera Rogiers, hoofd van het departement In-Vitro Toxicologie en Dermato- Cosmetologie van de VUB te Brussel, gaf in mei 2017 een bijzonder gewaardeerde lezing in de Wattenfabriek te Herzele.
 
Een 50-tal geïnteresseerde leden en sympathisanten van Neos Herzele woonden de uiteenzetting bij.
 
Nadat de experte op het vlak van Dermato-Cosmetologie, reeds verschillende keren gehuldigd en bedacht met prijzen voor haar werk in haar vakgebied, een bondige technische uitleg had gegeven over de structuur en samenstelling van de menselijke huid, besprak ze uitvoerig de verouderingsverschijnselen van de menselijke huid.
 
Ze toonde met tal van voorbeelden aan welke positieve en negatieve invloeden van kracht zijn op de huid.
 
Naast het feit dat intrinsieke krachten, zoals o.a erfelijkheid, de evolutie van de huid in de loop der levensjaren van een mens bepalen bestaan er ook tal van externe bronnen van invloed op de huid.
 
Bij die zogenaamde externe krachten vinden we de zonnestralen terug maar onder andere ook het feit of iemand rookt, geneesmiddelen verbruikt (hetgeen vaak samenhangt met ziektes) of drugsgebruiker is.
 
De structuurveranderingen in de huid die zich omzeggens steeds en op termijn visueel in meer of in mindere mate laten zien met het blote oog zijn (bijna) altijd irreversibel.
Bovendien zijn een aantal structuurveranderingen cancerogeen en bijgevolg in verschillende gevallen levensbedreigend. Daarom dienen deze huidaandoeningen zo snel als mogelijk geïdentificeerd, bestudeerd en behandeld te worden.

De invloed van de zon is dikwijls een boosdoener niet alleen in het geval van kwaadaardige structuurveranderingen maar ook van huidverouderingstekenen.
 
De natuurlijke structuurverandering van de huid leidt tot een steeds dunnere opperste laag van de huid. Het gevolg daarvan is dat externe invloeden makkelijker de huid binnendringen maar ook dat de (goede) elementen die zich binnen in de huid bevinden makkelijker de huid kunnen verlaten (o.a dehydratatie).
 
Cosmetische producten proberen bijgevolg die processen te beïnvloeden. De dag- en nachtcrèmes die op de markt beschikbaar zijn vormen daar voorbeelden van.
 
Bij de crèmes heeft met de "olie in water"-crèmes en de "water in olie"-crèmes waarbij de laatst genoemde eerder vettig aanvoelen en bijgevolg meer geschikt zijn voor de nacht.
Deze crèmes hydrateren de huid en verminderen aldus de externe invloeden (behalve de zonnestralen), ze compenseren in andere woorden een stuk de verdunning van de opperste laag van de huid. Ze vertragen aldus verouderingsprocessen.
 
De zonnestralen, die opgedeeld kunnen worden in laag-energetische en hoog-energetische stralen, dienen daarentegen tegengehouden te worden met crèmes die filters van het zonlicht bevatten.
 
De laag-energetische stralen dringen diep in de huid binnen en hebben aldus een (soms) verwoestende negatieve invloed op het natuurlijke verouderingsproces van de huid. Zonnebanken hebben een gelijkaardig effect.
 
De eerder hoog-energetische stralen stranden vooral op de bovenste huidlaag én hebben de neiging die te verbranden hetgeen dan weer bij gevoelige personen op termijn tot cancerogene reactie kan leiden.
 
Mevrouw Rogiers trekt tijdens haar uiteenzetting meerdere malen de aandacht op het belang van de efficiente bescherming van de huid en het belang van de beperking van de blootstelling ervan aan de zon.
Hierbij mag uiteraard niet uit het oog verloren worden dat een aantal componenten van zonlicht zorgen voor de katalyse van de productie van vitamine D, een vitamine dat de mens absoluut nodig heeft. De mens staat dus voor de uitdaging om het juiste evenwicht te zoeken in de blootstelling van zijn lichaam aan de zon.
 
De professor geeft tijdens haar lezing interessante aandachtpunten mee die kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze bij de selectie van cosmetische beschermingsmiddelen tegen de zon. Ze verklaart op heldere wijze de betekenis van de op de verpakkingen vermelde beschermingsfactor en de betekenis van UVA en UVB indicaties.
 
Na de zeer gestoffeerde en aangename lezing was er de mogelijkheid voor de aanwezigen om vragen te stellen. Hiervan werd gretig gebruik gemaakt en ook nadien tijdens het na-praat-moment stond de experte nog tal van mensen te woord.
 
Neos Herzele beleefde (opnieuw) een zeer interessante namiddag.