Bezoek aan het vernieuwde Afrikamuseum Tervuren en Abdij van Park Heverlee, 29 mei 2019. Verslag
Woensdag 29 mei 2019
Neos Bree bezoekt samen met Neos Maaseik het Afrikamuseum in Tervuren en de Abdij van Park in Heverlee.
Na jarenlange renovatiewerken opende het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in december 2018 opnieuw de deuren voor het grote publiek. 
Onze busreis verliep traag wegens de overbekende file zodat wat later dan gepland ons bezoek aan het museum van start kon gaan. Maar ons geduld werd beloond: niet alleen het gebouw kreeg een grondige opfrisbeurt, ook inhoudelijk was het tijd voor verandering. De volledige gelijkvloerse verdieping is gewijd aan de permanente tentoonstelling. Gewapend met audiogids en fototoestel in de aanslag bezochten we de verschillende zalen. In elke zaal kwam je iets meer te weten over de rituelen en ceremonieën, de rijkdommen, de koloniale geschiedenis en onafhankelijkheid, de landschappen en de biodiversiteit van en in Centraal-Afrika. De grote rotonde bleek wel een bouwwerk ter ere van Leopold II, onze veelbesproken koning.
Omstreeks 12.30u vertrokken we naar de Norbertijnenabdij in Heverlee waar we eerst in de Abdijmolen onze lunch namen. 
Later volgde met gids een rondleiding en kregen we een kijkje achter de schermen van verschillende delen van de abdij: de kerk, de kloostergang met glasramen, de kapittelzaal en de omringende abdijgebouwen. 
Onze terugreis verliep zonder al te veel fileleed zodat we ruimschoots op tijd thuis waren en nog konden genieten, voor wie het wou, van de finale van de Europa League.
We blikken alweer terug op een heel geslaagde leerrijke daguitstap en de verdere verbroedering met onze vrienden van Neos Maaseik.