Provinciale Wandeldag, 23 mei 2019: Neos Bree wandelt en fietst in en om Tongeren. Verslag

Neos Limburg organiseerde op donderdag 23 mei 2019 de provinciale wandeldag in Tongeren.

De deelnemers aan dit groots opgezette evenement konden vooraf inschrijven voor een sportieve activiteit: uitgestippelde wandelingen van 3,5 of 8 of 12 km of een fietstocht van 27 km. Onze club was vertegenwoordigd met 25 leden waarvan de meerderheid koos voor de begeleide stadswandeling van 3,5 km.

Organisator Neos Tongeren overtuigde ons ervan dat de oudste stad van het land ook een heel mooie groene omgeving te bieden heeft, meer bepaald het natuurreservaat de Kevie.

Onder leiding van een stadsgids begon onder een stralend zonnetje aan het CC de Velinx de 3,5 kilometer stadswandeling. Eerst kregen wij een boeiende uitleg over het ontstaan en de historiek van de stad Tongeren.

Aan de jeugdgevangenis, die in de toekomst zal verdwijnen , maakten wij kennis met de werken aan de Jeker, die dit jaar nog via een nieuwe bedding door de stad zal stromen.

Vandaar gingen wij naar het Begijnhof en dan verder naar de middeleeuwse Moerenpoort waar je vanaf het dak een mooi panoramisch uitzicht hebt over de stad.

Via de stadswallen bezochten wij de prachtige O.L.V. basiliek die op 20 februari 1931 door paus Pius XI werd erkend.  Het Maria-altaar was voor de gelegenheid omgeven door een zee van hortensia's. Hier konden wij even verpozen en luisteren naar de gezangen van een koor. Via het oudste huis van Tongeren, dat van de grote brand gespaard was gebleven, ging de wandeling verder naar de grote markt waar Ambiorix ons stond op te wachten.

Daar leerden wij dat de plaatsnaam Tongeren afgeleid is van "Atuatuca Tungrorum" wat zoveel betekent als "vesting van Tungri"

Ondertussen waren we meer dan 2 uur onderweg en werd het tijd om terug te keren naar het vrijetijdscomplex Activ. Bij aankomst noteerden onze stappentellers ruim 10.000 stappen. Opdracht volbracht!

Een verfrissend drankje en een heerlijke maaltijd kwamen dan ook goed van pas! Een leuke afsluiter van een mooie sportieve dag waarop we ook Neos-vrienden van andere Limburgse clubs hebben leren kennen.
Foto: Lou Beckers.