Bezoek aan woon- en leefbuurt Triamant Bree en kunsttentoonstelling, donderdag 26 augustus 2021

Donderdag 26 augustus: bijna 50 Neos-leden brachten een bezoek aan woon- en leefbuurt Triamant op het voormalige kloosterdomein Gerkenberg te Bree. We vroegen het ons al een tijdje af wat er allemaal te gebeuren stond op het domein waar de kerk een tijdlang in de steigers stond en waar aan een stevig tempo gebouwd werd. En vandaag waren we met eigen ogen getuigen van het resultaat: het kloosterdomein werd er omgevormd tot een gastvrije, bruisende woon- en leefbuurt met 151 woongelegenheden en tal van andere voorzieningen.

Het lijkt wel een dorp in de stad waar mensen van alle leeftijden terecht kunnen, kerngezonde mensen zowel als hulpbehoevende mensen. En dat kan voor een tijdelijk verblijf als je op zoek bent naar een woonoplossing maar het kan ook voor lange tijd. Ook mensen die voor een tijdje willen herstellen, kunnen op de afdeling Curamant terecht voor een periode van een week tot 60 dagen met persoonlijke begeleiding.

Patricia Peumans, leefpromotor van Triamant, verwelkomde ons hartelijk en verzorgde de rondleiding in twee groepen. We keken en luisterden met volle aandacht want wat hier gerealiseerd werd, getuigt van een eigentijdse missie en visie op een nieuwe vorm van ‘samen leven’.

Na afloop toonde Triamant ook daadwerkelijk zijn gastvrijheid want we werden getrakteerd op ‘koffie en vlaai’ waarbij onze leden gezellig konden na- en bijpraten.

Nu we weten dat de brasserie, voorlopig nog een pop-up, geopend is op zaterdag en zondag van 11 tot 18u (voor Neos speciaal open op onze bezoekdag), komen we zeker nog eens langs tijdens een fietsroute om er op het zonnige terras te verpozen.

We hadden bovendien nog het voordeel dat in de voormalige Paterskerk een heel aparte kunsttentoonstelling liep: Hallelujah van curator-fotograaf Bart Ramakers. De meester himself leidde ons met zijn gekende passie en bezieling rond doorheen de bijzondere tentoonstelling, een groepsexpo van 22 diverse kunstenaars. Het was de bedoeling er een ‘verrijzenisexpo’ van te maken nu de covid-wolken langzaam aan de horizon verdwijnen. De kunstenaars bejubelen als het ware onze herwonnen vrijheid.

De kunstwerken zorgen ongetwijfeld voor gespreksstof, soms zelfs pittig en pikant. We herkenden werken van Herr Seele en Rob Vanaudenhoven (je weet wel, die van ‘De 12 werken van Vanoudenhove’) die hier zijn debuut als kunstenaar maakt. Bekend zijn ook de werken van Wiliiam Sweetlove die zeker opviel met zijn indrukwekkende sculptuur van het ‘golfmeisje’ (zie verder voor de foto’s).

De tentoonstelling loopt nog tot 31 december en is iedere dag open van 10 tot 17 uur.

Op zaterdag 9 en zondag 10 oktober is het ganse domein van Triamant geopend voor het grote publiek. Op de tentoonstelling worden ook de deelnemende kunstenaars verwacht! Om naar uit te kijken.

Foto’s, met dank aan Gerard Brusten en Lou Beckers: zie fotoalbum 2021 op deze website.