Voordracht Rob Heirbaut, CC De Zeepziederij, donderdag 14 oktober 2021

Donderdag 14 oktober 2021: voor onze eerste voordrachtavond van het nieuwe werkjaar hadden we Rob Heirbaut uitgenodigd die een boeiende uiteenzetting verzorgde over ‘Europa na corona’. Als Europaverslaggever bij de VRT was hij perfect geplaatst om ons de geschiedenis van de Europese samenwerking op te frissen en ons de recente Europese ontwikkelingen te schetsen met een vooruitblik naar de opportuniteiten maar ook de grote uitdagingen waarvoor Europa anno 2021 staat.

Onze generatie herinnert zich nog het prille begin met Robert Schuman die de aanzet gaf tot de oprichting van de EGKS in 1950. Zijn Schumanplan zou later uitgroeien tot de Europese Unie met tussenstappen als Het Verdrag van Rome (1957) dat de EEG (Europese Economische Gemeenschap) oprichtte. In 1968 volgde de Douane-Unie en daarna nog vele andere verdragen zoals het Verdrag van Maastricht dat de Europese munt voorbereidde. Het duurde nog tot 2002 vooraleer onze portemonnees gevuld werden met euro’s (en de rosse Euro-centjes).

Rob Heirbaut sneed ook de gevoeligheden aan: waarom wordt Europa vaak als een zwakke unie beschouwd? Denk aan de migratiecrisis die niet echt adequaat werd en wordt aangepakt, denk aan de trage start van de vaccincontracten met de farmabedrijven. Ook de problemen met de buitenbeentjes van Europa (Polen en Hongarije) werden toegelicht.
Kortom een hele brok geschiedenis die ons ongetwijfeld meer inzicht heeft verschaft over hoe Europa is wat het is en welke perspectieven we mogen verwachten.

Bij zijn dankwoordje overhandigde voorzitter Louis Coonen een mooi verpakte verrassing: 4 Neos-biertjes, toch wel origineler dan de gebruikelijke fles wijn.

De belangstellende leden en ook een aantal niet-leden konden genieten van het interessante exposé van de kenner van Europa in de knusse fauteuils van het Breese Cultuurhuis De Zeepziederij waarmee een aantal leden voor het eerst kennismaakten. Na afloop werd er nog wat bijgepraat bij een drankje in de gezellige foyer.

Ook onze tweede voordrachtavond met Lucas Van de Ven, ouderenpsycholoog: ‘De Kunst van het ouder worden’ op dinsdag 7 december 2021, 19.30u, hebben we gepland in De Zeepziederij. Daarover later meer.

Foto's: zie fotoalbum op deze website