Dinsdag 9 november 2021, 07.30u: een vroege ochtend voor 29 Neos-leden die zich hadden ingeschreven voor onze daguitstap. Omdat bedrijfsbezoeken een belangrijk onderdeel uitmaken van ons aanbod, brachten we een bezoek aan het ambachtelijke familiebedrijf De Klok in Serskamp. Noch van het bedrijf noch van Serskamp hadden we al eerder gehoord. We waren dan ook erg benieuwd naar wat ons te wachten stond. De daguitstap werd aangekondigd als een ‘snoepreisje’.
Eens te meer beseften we dat Noord-Limburg in een uithoek ligt als je aan de andere kant van Brussel moet zijn. Maar zo’n busreis is ook een gelegenheid om bij te praten, zij het dan met verplicht mondmasker.
In Grimbergen pikten we onze gids Jean-Marie op die ons meteen interessante weetjes vertelde over het vervolg van ons traject. We weten nu dat de Brusselse grote ring op de scheiding van de gewesten ligt en waarom we spreken over de binnen- en de buitenring.
Al vlug ontdekten we waarom deze uitstap een ‘snoepreisje’ werd genoemd: we bezochten De Klok dat op ambachtelijke wijze lekkernijen fabriceert waarvan advocaat de topper is. Naast enkele jeneverdrankjes (chocola, vanille en citroen) degusteerden we de heerlijke advocaat waarvan het recept een lang bewaard familiegeheim is. Een filmpje leerde ons hoe arbeidsintensief het productieproces verloopt: elke week worden er 17000 eieren manueel geklutst om de dooier van het eiwit te scheiden. Dat en nog veel meer is het werk van de medewerker, een energieke en welbespraakte dame die al 29 jaar in het bedrijf een cruciale rol speelt. Zij daagde ons uit om te proberen het afsluitdoekje met touwtje aan het potje te bevestigen waarvoor zij een techniek met de kin had bedacht. Noch Louis, noch Irma slaagden erin (zie foto’s).
Degusteren doet kopen, dat was ook hier het geval: het winkeltje werd overrompeld door onze groep die de diverse delicatessen, speculaas, peperkoek, pralines, jeneverdrankjes, advocaat … alle eer aandeden. Gepakt en gezakt, ieder met een plastic zak waarmee we de kerst- en nieuwjaarperiode zonder twijfel gaan overbruggen. We herinneren ons allemaal hoe advocaat in die periode in vele gezinnen naar eigen recept gemaakt werd en tijdens de nieuwjaarbezoekjes ‘gelepeld’ werd tot we het glaasje ook met de tong schoonmaakten.
Met enige vertraging arriveerden we in een restaurant in Haaltert waar we van onze lunch genoten om daarna aan het tweede deel van het dagprogramma te beginnen: een gegidste verkenning van het Pajottenland, ons deskundig toegelicht door onze gids. We maakten een halte in Tollembeek (dat ondertussen behoort tot Galmaarden) waar we onder meer een groet brachten aan het standbeeld van de bekendste inwoner Urbanus. Onze gids vertelde voluit over deze regio die vooral gekenmerkt wordt door zijn rustige landelijkheid met vooral een agrarisch verleden waarvan het Brabants trekpaard eeuwenlang de akkers heeft gedomineerd. Later op de avond passeerden we het enorm bronzen beeld van het Brabants trekpaard in Lennik, het centrum van het Pajottenland.
In Halle stapten we af voor een bezoek aan de Sint-Martinusbasiliek, ook gekend als bedevaartsoord. De kerk is bekend voor de kanonballen die Onze-Lieve-Vrouw van Halle volgens de overlevering in 1489 zou hebben opgevangen in haar mantel om Halle te beschermen tegen de belegeraars. Dat is dan ook de belangrijkste reden waarom de basiliek een bedevaartsoord is: hier wordt de legendarische ‘zwarte Madonna’, een miraculeus beeld daterend van 1250, vereerd.
Op het plein achter de basiliek kwamen we Jozef Cardijn, die in Halle zijn jeugd doorbracht, tegen: op zijn standbeeld lazen we zijn leuze ‘En nu vooruit’. Deze kardinaal was de bezieler van de Katholieke Arbeiders Jeugd, de kajotters.
We hadden nog even de tijd om op het pittoreske marktplein met het historische stadhuis, een terrasje te doen voor een warme choco of een stevige karmeliet.
Ondertussen was het donker en tijd voor onze terugreis die gelukkig gespaard bleef van fileleed.
Bij het naderen van Bree omstreeks 20u vatte voorzitter Louis Coonen het verloop van de dag nog even samen om te besluiten dat we mochten terugblikken op een aangenaam programma: onze kennismaking met zowel een ambachtelijk bedrijf met bijzondere zin voor kwaliteit en een regio die we beter hebben leren kennen: het land van de Pajotters.
Meer foto’s op onze website, fotoalbum 2021. |