Herfstwandeling, De Luysen, donderdag 25 november 2021

Donderdag 25 november 2021, 14.00 uur: afspraak voor onze jaarlijkse herfstwandeling. Weersverwachting: een druilerige, zwaarbewolkte dag met motregen. Temperatuur 6 graden. Laat het bestuur onze geplande herfstwandeling toch doorgaan? Ja hoor, omdat wij een sportactiviteit slechts annuleren in geval van overmacht en wij onze wandelaars niet willen teleurstellen.

Niet minder dan 38 wandelaars, onder wie 4 nieuwe leden, hadden zich ingeschreven voor een natuurwandeling in de nabijheid van het Mariahof – De Luysen. Dit gebied maakt deel uit van het Grenspark Kempen-Broek, wandelgebied St-Maartensheide & De Luysen in Bree.

NEOS-lid en natuurgids Jos Vandermeulen had een mooie wandelroute van 5,5 kilometer uitgestippeld in het 40 hectaren groot vijvergebied, een waar paradijs voor vogel- en natuurliefhebbers.

Om 13.30 uur verzamelden de leden aan de sporthal van Bree en reden wij via carpooling naar de parking van het Mariahof. Twee sportieve dames Gert Tielen en Roza Fiey maakten de verplaatsing zelfs met de fiets. Aangekomen op de parking voorzag iedereen zich van aangepaste wandelkleding voorzien van paraplu’s want het regende bij de start.

Na een korte verwelkoming door sportcoördinator Lou Beckers, nam natuurgids Jos Vandermeulen de leiding. Na een korte inleiding waarbij hij met een brandende tonderzwam de aandacht triggerde, begeleidde hij het gezelschap via bosrijke paden naar de bron van alle waterplassen namelijk de ‘Abeek’, ook Molenbeek genoemd. Hier vernamen wij dat het debiet van de vijvers geregeld wordt door een ingenieus sluizensysteem om het water te zuiveren en de vijvers van voldoende water te voorzien. Onderweg vertelde Jos ons honderduit over de uitgevoerde beheerwerken door Natuur en Bos, de dieren- en plantenwereld en bezochten wij de volgelkijkhutten. Onze gids wees ons ook op een zeldzame varen en maakte ons attent op een vossenburcht. Het bos kent voor Jos geen geheimen, dat was duidelijk.  Sommige leden werden hilarisch toen ze bij de vroegere ‘De Luysen’ mooie herinneringen uit hun jeugd ophaalden toen ze hier met hun ouders (of hun lief) kwamen zwemmen.  

Onderweg hadden Louis en Lisette een bosreceptie voorbereid en werden onze leden verrast met een lekkere borrel en wat knabbeltjes. En of dat in goede aarde viel, de limoncello en de wittekes liepen er vlotjes binnen.

Daarna werd de wandeling voortgezet tot aan de parking waar wij nog uitleg kregen over de zeldzame ‘Grauwe Klauwier’ en toonde Jos ons het reddingspunt 32-72-004-176 waar de hulpdiensten (alarmnummer 112) in geval van een oproep naar toe komen.

Hoewel niet iedereen een geroutineerde wandelaar was, slaagde de groep er toch in om de afstand volledig af te leggen.

Een goede twee uur na vertrek was de wandeling van 5,5 kilometer ten einde en reden we naar het Mussenburghof waar wandelaars en enkele niet-wandelaars uitgenodigd waren voor een broodjesbuffet en koffie en vlaai. Voorzitter Louis heette de nieuwe leden welkom en bedankte ons allemaal voor de geweldige sportieve en leuke namiddag die wij in clubverband hadden beleefd. Aan Jos Vandermeulen werd een kleine attentie aangeboden voor zijn voortreffelijke gidsbeurt en ook sportcoördinator Lou werd bedankt voor de prima organisatie. Het gezellig samenzijn duurde nog tot 18.30 uur. We vermoeden dat het voor de meesten een rustig tv-avondje is geworden.

Verslag: Lou Beckers
Foto's van Lou Beckers en Gerard Brusten: zie website, fotoalbum