Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen, dinsdag 26 april 2022, CC Muze Heusden-Zolder

Dinsdag, 26 april 2022: met een dertigtal enthousiaste liefhebbers zakte Neos Bree, samen met een tiental vrienden van Neos Kinrooi, af naar CC Muze in Heusden-Zolder en genoot er van een prachtig concert van de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen dat werd aangeboden door Neos Limburg.

De Belgische Defensie beschikt vandaag over drie professionele muziekkapellen. Over heel het land zorgen zij voor de muzikale omlijsting bij militaire plechtigheden en talrijke herdenkingsactiviteiten.

Voor het eerst in de geschiedenis van Neos Limburg werd dit uitzonderlijke muzikale gezelschap uitgenodigd voor een concert voor de Limburgse Neos-leden. Provinciaal voorzitter Marleen Linssen kon dan ook haar trots niet verbergen toen ze de tot de nok gevulde zaal met Neos-leden hartelijk welkom heette en doorheen het programma gidste.

Zoals verwacht werd het concert geopend met de Brabançonne die vandaag net iets meer emotie opwekte omdat juist deze formatie van de Gidsen het volkslied krachtig en met fierheid vertolkte en ook omdat in tijden waarin ‘oorlog’ niet van het scherm weg te denken is, er op een of andere manier een nationalistische reflex te bespeuren viel.

Onder leiding van chef-dirigent Yves Segers die kordaat maar vriendelijk en stijlvol zijn manschappen wist te bezielen om hun muzikaal talent alle luister te geven, bracht het harmonieorkest een gevarieerd programma uit het klassieke repertorium en met een aantal werken die door vroegere kapelmeesters gecomponeerd werden. We herkenden grote namen als François Glorieux, Edward Grieg, George Bizet, Camille Saint-Saëns. 

Voor een aantal nummers werd het orkest aangevuld met een uniek cavalerie-trompetterkorps met internationale faam. De muziek schalde door merg en been en gaf ons koude rillingen.

Muziek beluisteren is mooi op zich maar het zien gebeuren op een podium is indrukwekkend. Zien met andere woorden hoe elke musicus met zijn of haar instrument heel geconcentreerd gefocust is. Ook de bijzondere collegialiteit onder de muzikanten is treffend. Ze weten dat alleen de harmonie en het samenspel onder leiding van een dirigent die het allemaal perfect en professioneel beheerst, de enige voorwaarde is tot succes. 

Talrijke solisten met diverse instrumenten werden afwisselend in de kijker gezet.

Aan het applaus te merken, was de appreciatie vanwege de zaal bijzonder groot.

Dankzij een staande ovatie aan het eind van de voorstelling, kon de kapelmeester zijn korps overtuigen om nog een extra nummer, indrukwekkende marsmuziek, te laten weerklinken.
Dit was een namiddag van muzikale topkwaliteit.     

Neos Limburg kent haar leden en weet dat je hen na zo’n opvoering de gelegenheid moet geven om bij een lekker glaasje en een hapje, wat bij te praten en te laten nagenieten van een schitterende muzikale namiddag. 

Neos steunde met dit mooie optreden ook de organisatie VZW Lucia afdeling Limburg, een organisatie die steun verleent aan kinderen in armoede.

Dank aan het provinciaal bestuur voor het initiatief en ook aan het bestuur van Neos Heusden-Zolder voor de hartelijke ontvangst en de verzorging van de receptie. 

Een namiddag die nog lang zal nagalmen in onze hoofden en harten.

Verslag: Guy Beckx; foto’s: Lou Beckers; zie website fotoalbum