Daguitstap 'op expeditie naar Borgloon', dinsdag 24 mei 2022

Dinsdag 24 mei 2022: stipt om 08.45u vertrok onze bus met chauffeur Johny achter het stuur naar Borgloon waar we aan de veiling BelOrta omstreeks 10u verwacht werden. Drie gidsen wachtten ons op: onze drie groepen waren al netjes verdeeld en de rondleiding in de indrukwekkende site kon beginnen.

Dat BelOrta de grootste coöperatieve groente- en fruitveiling van België en tevens Europees marktleider is, konden we met eigen ogen vaststellen. Bijna 40% van alle Belgische tuinbouwproducten, verhandeld via het veilingwezen, worden via BelOrta verkocht.
We werden rondgeleid in gigantische hallen waar het fruit werd aangevoerd, gesorteerd, verpakt en we kregen daarbij gedetailleerde uitleg van onze gidsen. Vooral de vele koelcellen waarin het fruit (aparte cellen voor hard en zacht fruit zoals aardbeien en bessen) maakten indruk: de gesofisticeerde technologie (perfect evenwicht zoeken tussen zuurstofgehalte en CO2) die wordt toegepast in de koelcellen zorgt voor de optimale conditie waarin het fruit lang (vele maanden) kan bewaard worden.
Lunchpauze in De Smaakfabriek: soepje en als hoofdschotel Loonse balletjes met een fris slaatje en frietjes. Lekker.
Na de middag wachtten onze drie gidsen ons op in het gloednieuwe fruitbelevingscentrum waar we een terugblik kregen op de stroopfabrieken van weleer want wat overblijft na een lange geschiedenis van stroopproductie, is slechts een laatste restant van de industriële verwerking van fruit tot stroop.
Deze unieke industrieel archeologische site herbergt ook het nieuwe toeristische onthaal met streekproductenshop. En zo’n winkeltje na een interessante rondleiding is altijd een plezier: niemand ging naar huis zonder het zoete gerief; er zullen in Bree en omgeving nogal wat pannenkoeken verorberd worden.
We merkten een deelnemer op die wel erg veel potjes stroop meedroeg. Op de vraag wat zij er allemaal mee ging aanvangen, antwoordde ze: ik heb wat voorraad aangelegd om als het nodig is, stroop aan de baard van mijn vriend te smeren. Bij nader inzien bleek haar vriend inderdaad een mooie baard te hebben.
Hoe kan het ook anders dat we deze leerrijke en leuke dag afsloten met een pannenkoek met Loonse stroop in dezelfde Smaakfabriek op de site van het fruitbelevingscentrum.
Zoals we dat gewoon zijn, arriveerden we klokslag 18u volgens schema terug in Bree. Voorzitter Louis dankte Annie Buseyne die de contacten voor deze boeiende en aangename uitstap gelegd en voorbereid had.
Moraal na een dagje Borgloon: koop ons eigen fruit, zoveel lekkerder en het verkort de productieketen, dus ecologischer. Waarom een Pink Lady appel van Nieuw-Zeeland kopen als ons inlands fruit zo’n rijk en smakelijk aanbod heeft.
Verslag: Guy Beckx
Foto's: Gerard Brusten en Lou Beckers (zie fotoalbum)