Daguitstap Sittard, donderdag 6 oktober 2022

Donderdag 06/10/2022: onze eerste uitstap van het nieuwe Neosjaar gaat naar Sittard, de thuisstad van Toon Hermans.  Om 11.00u staat een enthousiaste groep van 44 leden klaar om te vertrekken met de bus. We zijn alvast blij om onze vertrouwde chauffeur Johny te zien, bij hem zijn we altijd in veilige handen.

Om 12.00u schuiven we aan voor een lekker middagmaal in “café ’t Schtad Zitterd”. Deze café-brasserie ligt midden op de mooie historische markt. Overal hangen foto’s van Toon Hermans want toevallig was dit zijn vroegere stamcafé. Het is een familiezaak en de uitbaters hebben hem persoonlijk gekend. Zelfs de placematjes en bestekmapjes zijn ontworpen met een Toon Hermans tintje. Er was voor ieder wat wils, een keuze uit 3 hoofdgerechten.  Sympathiek ook van de uitbaters om ons te ontvangen terwijl beneden het café ook afgeladen vol zat want donderdag is marktdag in Sittard.

Om 14.00u werden we opgewacht door 2 gidsen. We maakten een prachtige wandeling langs de oude stadswallen. Vroeger werd Sittard omringd door maar liefst 3 slotgrachten achter elkaar, uitstekend uitgerust voor de verdediging van de stad. Toch kon dat niet baten en werd de stad grotendeels platgebrand. Prachtige huizen en historische gebouwen gingen zo in de as. Het stadje heeft ook opvallend veel kloosters en daarbijhorende tuinen waaronder “le jardin des roses”, “le jardin Isabelle”…  Ook werd er aandacht besteed aan de vele deportaties van de joden tijdens de oorlog. We staan even stil bij de koperen stolpersteine. De “struikelsteen” is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het zijn kleine gedenktekens die voor een huis zijn geplaatst waar joden hebben gewoond die door nazi’s verdreven, gedeporteerd of vermoord zijn. Daar worden we toch wel weer even stil van.

We komen ook langs het “Toon Hermans” huis, De Landelijke Stichting Toon Hermans Huizen is een Nederlandse organisatie die zich inzet voor steun aan mensen die te maken hebben met kanker. De stichting beheert een aantal inloophuizen verspreid over heel Nederland. Zowel patiënten als hun naasten kunnen hier terecht voor verschillende activiteiten en bijeenkomsten. De stichting is in 1998 opgericht en is vernoemd naar de cabaretier Toon Hermans. In 2022 zijn er 75 inloophuizen in Nederland.

Daarna brengen we een kort bezoekje aan de prachtige basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart. De kerk is zeer kleurrijk. De achterwand is bedekt met honderden geglazuurde “votiefstenen”. Dit zijn stenen met een inscriptie of tafereel waaruit blijkt dat een belofte aan God is vervuld.

Onze rondleiding gaat verder en we komen aan het huis waar Toon Hermans heeft gewoond. Onze gids weet veel anekdotes over hem te vertellen en leest voor het huis een paar gedichten voor.

Onderweg komen we nog langs de bakkerij die gespecialiseerd is in speltbrood en niet te vergeten de “nonnenvotten”. Dit is een soort gebak dat vroeger door de nonnen werd gegeven aan de mensen die vodden en schoenen brachten voor de armen.

Onze rondleiding eindigt op de grote markt waar we onder een stralend namiddagzonnetje nog kunnen genieten van een terrasje.

Daarna terug naar de bus. Iedere deelnemer krijgt nog een klein boekje met gedichten van Toon Hermans. Het wordt stil in de bus, iedereen leest … en geniet en mijmert …

Rond 18.00 terug in Bree na een welgeslaagde, zonnige dag in Sittard. Deze stad heeft ons allemaal weten te verrassen.  We zijn alvast weer klaar voor de volgende activiteit!

 

Verslag Lisette Donders
Foto's: zie fotoalbum