Halve-daguitstap naar kaasmakerij Catharinadal in Hamont-Achel, donderdag 9 maart 2023

Donderdag 9 maart 2023: onze club trok met 43 Neos-leden naar kaasmakerij Catharinadal in Hamont-Achel. We kwamen samen op de parking van het Michielshof in Achel. Vanaf daar was het 5 minuutjes stappen naar de Catharinahoeve. De regen viel ondertussen royaal naar beneden, dus hebben enkele vrijwilligers taxi gespeeld en snel de leden die dat wensten ter plaatse gebracht.

In Catharinadal kregen we eerst een korte intro. Vroeger was het gebouw een Franciscanessenklooster. Het beeldje in de nis (zie foto) herinnert nog aan haar. Ook St-Antonius wordt hier nog jaarlijks herdacht in een processie.
Het bedrijf is al enkele generaties in de familie. Ze maken hun verse producten met melk van hun eigen koeien en kiezen bewust voor kwaliteit met hun kleinschaligheid van 100 koeien.
Vader Sjang Boonen startte in 1935 al met de hoeveverkoop en was vooral bekend voor zijn hoeveboter.
In 1990 namen Peter en Bert Boonen de boerderij over. Samen met hun echtgenotes runnen ze de boerderij en het kaasbedrijf. Bert en Carine zorgen voor de koeien en hun kostbare melk, Peter en Riet zorgen voor de kaasproductie en runnen de hoevewinkel.
We bezochten de kaasmakerij. Veel wordt nog ‘handmatig’ gedaan om zo perfect mogelijk de kaas te produceren die wenselijk is. In een jaar tijd worden wel meer dan 135 soorten kaas gemaakt. Ook geitenkaas en schapenkaas met melk van andere boerderijen.
Bij de ganse productie worden enkel zout, stremsel en goede bacteriën toegevoegd, geen andere additieven. Dus, echte ambachtelijke producten.
Interessant weetje: voor een kaasbolletje jonge kaas van 1 kg (zie foto) zijn 10 liter melk nodig, dus een ganse emmer! Tel maar eens uit wat grote ronde kazen van 10 à 15 kg aan melk bevatten.
We namen ook een kijkje in de rijpingskamer waar de kazen lagen te rusten. Jonge kaas is klaar in 6 weken. Iedere dag worden de kazen allemaal apart gekeerd en afgewassen met azijn om slechte bacteriën geen kans te geven. Sommige kazen die lang moeten rijpen, liggen daar maanden of zelfs enkele jaren. Delicate kazen die vatbaar zijn voor bacteriën krijgen een dun plastic jasje aan.
Waar kan je thuis best op letten als je kaas koopt? Bewaar hem gerust in de frigo maar minstens half uur voor het eten op kamertemperatuur brengen want voor kaas betekent een frigo eigenlijk diepvriestemperatuur… En ook al zie je een groene schimmel op je kaas, niet weggooien, gewoon afvegen en opeten want het zijn eetbare schimmels … hmmm
Na de rondleiding was het natuurlijk proeftijd. Allemaal heel lekker met een eigen specifieke smaak. Speciaal om te vermelden is hun Grevenbroecker schimmelkaas, ook bekend als de Achelse blauwe, die de eerste plaats haalde op wereldniveau, dikke proficiat. We proefden niet alleen verschillende verse kazen maar ook zelfgemaakte chocopasta en sloten af met een hoeve-ijsje.
Daarna werd er druk aangekocht in de hoevewinkel. Vanavond alvast kaasplank bij onze Neos-leden.
Om af te sluiten gingen we naar het Michielshof voor een lekkere tas koffie met een stuk taart. Iedereen kletste gezellig bij en ook onze nieuwe leden: Jonny, Marc en Miet, Claire, Frieda en Pierre vonden goed hun draai in de groep en werden door onze leden fijn onthaald.
Ook een proficiat aan Annie Buseyne voor de goede organisatie van deze leerrijke en smaakvolle Neos-namiddag.

Verslag: Lisette Donders
Foto's: zie fotoalbum