Daguitstap naar Lier, donderdag 19 oktober 2023

Donderdag 19 oktober 2023: onze eerste uitstap van het nieuwe werkjaar gaat naar Lier met een volgeboekte bus van 50 personen. Vroeg uit de veren waren we wel en stipt om 7.15u vertrokken we samen richting Lier.

We werden ontvangen in hotel Aragon van Lier waar we konden genieten van een lekker tasje koffie met een Liers vlaaike.  Lekker, maar de Limburgse vlaaikes zijn toch iets groter van formaat.

Daarna gingen de beide groepen op pad met hun gidsen Marc en Christa. Een mooie stadspomp op de vismarkt en het oudste monument de “bakkerstoren” werden uitgebreid bewonderd.

Verder ontdekten we dat er in deze stad ook een heel bekende schrijver woonde, Felix Timmermans (1912-1947). We kennen hem allemaal als schrijver van het boek “Pallieter” en de latere verfilming ervan waarin sommige scènes in die tijd als “niet geschikt voor alle leeftijden” werden bestempeld.

Ook het kleinste café “de Paardendrinkherberg” was zeer toepasselijk. Tegenover het café konden de paarden rechtstreeks een lekkere slok uit de Nete nemen.

De Lierenaars worden “schapenkoppen” genoemd. Deze naam kregen ze omdat ze vroeger mochten kiezen tussen een universiteit of een veemarkt en wat hun keuze was is wel duidelijk! We bezochten het mooie standbeeld met de schapenherder en zijn kudde. In het oor van de schapen staat de naam van de donateur.

We wandelden verder naar het Begijnhof met zijn 11 straatjes, wat momenteel in volle restauratie is. Ook de begijnhofkerk, gebouwd in neo-Vlaamse renaissancestijl.

Enkele straatjes verder bewonderen we het mooie standbeeld van juffrouw Symforosa van de kunstenaar Roland Rens. Zij is het hoofdpersonage uit de novelle van Felix Timmermans “De zeer schone uren van Juffrouw Symforosa”. Deze kunstenaar maakte ook het mooie beeld van de “keikoppen” in de tuin voor het stadhuis van Bree. We bewonderen ook een mooi gehaakt kantwerk van de voorkant van het boek in het kantmuseum.

We passeren het “Hemdsmouwken”, de smalste straat van Lier. Deze straatjes vormden vroeger een bufferzone bij brand waarlangs bluswater kon worden aangevoerd.

Opmerkelijk was ook de woonsite die wordt verhuurd aan senioren, een woongemeenschap van aaneenschakeling van kleine gerenoveerde oude huisjes, zeer gezellig en sociaal.

De rondleiding ging verder naar de Zimmertoren, de terechte “parel van Lier”. Louis Zimmer (1888-1970), zoon van een horlogemaker, muntte uit in wiskunde en sterrenkunde en was geobsedeerd door raderen en hun techniek. Hij ontwierp de “wonderklok” op vraag van Albert I voor de wereldtentoonstelling van Brussel in 1935.  In 1938 verhuisde ze naar de wereldtentoonstelling in New York. In 1958 keerde ze terug naar België en werd in haar oude glorie hersteld. Zimmer heeft met deze klok o.a. de zwaartekracht aanschouwelijk willen voorstellen. De klok heeft 93 wijzerplaten en 14 automaten. De traagste wijzerplaat heeft een omlooptijd van maar liefst 25800 jaar!
In het museum zien we ook nog andere werken van Zimmer.
De Zimmertoren met de “jubelklok” die 13 wijzerplaten heeft en aan de buitenzijde van de toren zichtbaar zijn. In de toren bezichtigen we het aandrijfmechanisme, de achterzijde van de wijzerplaten en de carrousel die een eerbetoon is aan 100 jaar België. Iedere dag om 12.00u draait de volledige carrousel.

Daarna was het tijd voor het middagmaal in hotel Aragon: lekkere kippensoep, vidé met frietjes en dame blanche. Alles werd zeer snel geserveerd, de nodige energie voor de namiddag werd opgedaan.

In de namiddag bezoeken we de Grote Markt met schitterende, statige gebouwen. Het stadhuis van Lier, waar ook de dienst toerisme is gevestigd, is natuurlijk een bezoek waard. Het binneninterieur is gewoon schitterend met de kenmerkende zwier van de rococostijl. Een immense uitgewerkte eiken wenteltrap, handgeschilderde plafonds met taferelen van de overwinning van het goede tegen het kwade. De trouwzaal was ook een pareltje met plafondschilderingen waarop deugden en ondeugden staan afgebeeld. De stoelen en banken zijn bekleed met goudleer uit Cordoba. Aan de muur grisailles (grauwschilderijen zonder kleur) met afbeeldingen van de 4 jaargetijden. We komen werkelijk ogen tekort!

Een licht gedruppel laat ons de paraplu bovenhalen op weg naar de bootrondvaart. Als we daar aankomen is het weer droog gelukkig.  We stappen in een oude palingschuit van de “Koninklijke moedige bootvissers”. We bevaren de Binnennete, de vroegere Kleine Nete.
We krijgen vanaf het water een mooi zicht op Lier en zijn prachtige monumenten. De Peperbustoren van de Sint-Gummariskerk is goed zichtbaar. Deze toren kan ook worden beklommen voor een prachtig zicht op de stad Lier.

Dan is het tijd voor een terrasje. Iedereen zwermt uit voor een plekje op één van de vele mooie terrassen. Dat smaakte alleszins!

Om 17.00u haalt de bus ons weer op en we vertrekken terug naar Bree. Onze eerste daguitstap was alvast weer een succes met veel mooie herinneringen.

Verslag: Lisette Donders

Foto's: zie fotoalbum