NEOS MAG 039 - trim1-2019 - page 24

24
NEOS
Culinair
Vandaag eten we vegan!
Vegan is hip en het aantal veganisten neemt gestaag toe. De redenen waarom mensen zich bekeren tot
het veganisme lopen uiteen. Sommigen willen het dierenleed dat bij de productie van vlees en zuivel
komt kijken, een halt toeroepen. Anderen zien gezondheidsvoordelen in een veganistisch dieet. En een
belangrijke groep doet het om het klimaat te sparen. Wij tonen vandaag dat het ook gewoon lekker kan
zijn!
Grete Cornelis
Zeg me wat je eet, en ik zeg je wie je bent. Als je bijna elke
dag vlees of vis eet, ben je een omnivoor. Een flexitariër
eet minstens drie keer per week geen vlees of vis, een
vegetariër eet vlees noch vis en een veganist weert alle
dierlijke producten. Dat betekent dus ook geen melk,
room, kaas of eieren. Onmogelijk om iets lekkers voor te
schotelen, denk je dan misschien. Maar Kristin Leybaert
en Miki Duerinck van ‘Vandaag Vegan’ gaan de uitdaging
aan en bewijzen met verve dat er alternatieven voor de
traditionele zuivelproducten bestaan.
Een nieuwe eetcultuur
In onze eetcultuur gebruiken we heel veel zuivel. De ve-
ganversies mochten daar geen flauwe afkooksels van
zijn maar moesten even lekker zijn als hun origineel.
Recepten die niet alleen de doorgewinterde veganisten
overtuigen maar ook de nieuwsgierige starter.
Melk en room vervangen blijkt bijvoorbeeld niet zo
moeilijk. Er zijn meer plantaardige melk- en roomsoor-
ten dan dierlijke. Heb jij al melk geproefd gemaakt van
soja, haver, amandel, rijst, kokos, quinoa of boekweit?
Het boek geeft je tips voor de juiste melk in het juiste
recept.
Hoe vervang je een ei?
Het vervangen van het veelzijdige ei is waarschijnlijk het
meest spectaculaire uit de plantaardige keuken. Hoe
zorg je ervoor dat je quiches, groentetaarten of terrines
mooi gebonden zijn? Zijden tofu biedt het antwoord.
En hoe zit het met mayonaise? Sojamelk of sojaroom
vervangen het eigeel perfect als emulgator. Agaragar
heeft dan weer dezelfde werking als gelatine en je kan
er de textuur van gestold ei mee nabootsen. En desserts
zonder eiwit. Hoe krijg je die dan luchtig? Voor cakes en
muffins werkt de combinatie van natriumbicarbonaat
(zuiveringszout) en zuur erg goed. Chocolademousse
maak je luchtig met sojaslagroom, en meringue bakken
doe je met aquafaba, het vocht uit een blik kikkererwten
dat even schuimig opgeklopt kan worden als eiwit. Ook
voor kaas zorgen de dames voor heerlijke alternatieven.
Vegan? Gewoon doen!
Wie dacht dat vegan gelijk staat aan saai, smakeloos
of weinig gevarieerd, zal zijn ogen opentrekken bij dit
boek boordevol aantrekkelijke gerechten. Af en toe een
dagje vegan is niet alleen goed voor dier en milieu, het
is vooral ook lekker. Dat bewijzen deze twee recepten.
Smakelijk!
1...,14,15,16,17,18,19,20,21,22,23 25,26,27,28,29,30,31,32,33,34,...52
Powered by FlippingBook