Acr270442694799828-12954.tmp.pdf - page 45

NEOS
Publireportage
© Studio ketels
45
Orchideeën fleuren elke woonkamer op met
hun prachtige, gesofisticeerde bloemen die
tegelijk mooi en mysterieus zijn. Ze komen
oorspronkelijk uit tropische gebieden waar
ze in het wild groeien. Net daarom hebben ze
specifieke behoeften. Enkele praktische tips.
Standplaats
Kies in de winter voor een zuidgeoriënteerd en in
de zomer oostgeoriënteerd raam, om direct zon-
licht te vermijden en te voorkomen dat de bladeren
verbranden.
Verpotten
Orchideeën zijn hun bloempot snel ontgroeid. Daar-
om wordt aangeraden om ze om de 2 à 3 jaar te ver-
potten bij het begin van de lente, buiten de bloeipe-
riode. Verpot wanneer de wortels aan het oppervlak
verschijnen of door de drainagegaten komen.
Begieten
Geef liever te weinig water dan teveel. Geef je or-
chidee 1 x per week water, afhankelijk van de voch-
tigheid van de potgrond. Tip: controleer de wortels.
Als ze nog groen zijn, hoef je geen water te geven.
Als ze eerder grijs zijn, mag je begieten. Geef bij
voorkeur niet-kalkhoudend water (regenwater) op
kamertemperatuur.
Voeden:
Voor een gezonde groei en lange, uitbundige bloei,
hebben orchideeën ook voedingsstoffen nodig.
Voeg tijdens de bloei bij elke gietbeurt een dopje
aangepaste meststof toe. Buiten de bloei is be-
mesting om de drie weken voldoende. Verzwakte
orchideeën met slappe bladeren kan je terug doen
opleven met aangepaste herstelkuren.
Meer tips vind je op
en
de Facebookpagina ‘
My Inspiring COMPO Garden’
Orchideeën: mooi
en mysterieus
den gaan samenstellen. Extra calcium of Omega 3 nodig?
Geen probleem! Je voegt het gewoon toe aan het eten
van je zesvoeter naar keuze. Maar niet alleen de voedings-
waarden kan je manipuleren, ook de smaak van de insec-
ten kan je bepalen. Zet ze op een appeldieet en je krijgt
zoete lekkernijtjes.
Krekelkroketjes
Toegegeven, het klinkt allemaal heel mooi. Maar bij de
gedachte om zo’n sprinkhaan of krekel ook effectief
door te slikken, heb ik het toch even moeilijk. En als ik
rondkijk, ben ik niet de enige. ‘De eerste stap is altijd het
moeilijkst’, stelt Rosa gerust, ‘maar je zal aangenaam ver-
rast zijn’. Met het motto, je moet alles toch eens gepro-
beerd hebben, neemt iedereen aarzelend een gefrituurd
krekeltje in de mond. En Rosa blijkt gelijk te hebben. ‘Het
lijkt net op een pistachenootje… Maar dan wel eentje
met pootjes’, klinkt het lachend. Nu de kop eraf is, wordt
er nieuwsgierig uitgekeken naar de andere hapjes. Wor-
telkroketjes met sprinkhanen, kroketjes met zoete aard-
appel en meelwormen en spinaziekroketjes met krekel,
ze gaan als zoete broodjes binnen. Afsluiten doen we
met gefrituurde sprinkhanen op een stokje.
(Omgekeerde) opmars
Hoewel Neos Opwijk en ikzelf vandaag grenzen hebben
verlegd, staat de entomofagie - het eten van insecten -
nog voor veel uitdagingen. ‘We hebben nog een lange
weg te gaan’, aldus Rosa. ‘Veel mensen durven de stap
niet te zetten omdat het onbekend terrein is. Daarnaast
is er het probleem dat bepaalde Aziatische landen, zoals
India en China, zich aan het Westen beginnen te spie-
gelen. Zij gaan steeds meer vlees eten, wat in tegenstel-
ling tot het eten van insecten, als een teken van rijkdom
wordt gezien. Daar is er dus sprake van een omgekeerde
opmars. Rosa: ‘De insecten hebben nog een stevig duw-
tje in de rug nodig. Kinderen aanleren dat er niets mis
is met het eten van insecten en positieve reclame in de
media kunnen al veel helpen. We worden overstelpt met
kookprogramma’s, maar waarom maakt Jeroen Meus
nooit een insectenburger?’
Het is duidelijk, onbekend is onbemind. En als ik na een
fijne avond bij Neos Opwijk terug huiswaarts keer, kan
ik een glimlach niet onderdrukken. Nooit gedacht dat ik
door mijn werk
insecten
zou
leren smaken.
Maar ik had het
moeten weten,
want bij Neos
beleef je altijd
iets nieuws!
1...,35,36,37,38,39,40,41,42,43,44 46,47,48,49,50,51,52,53,54,55,...60
Powered by FlippingBook