_01NF8_Binder2.pdf - page 30

30 - NEOS
MINDER
ZOWEINIG
MOGELIJK
DRINK VOORAL
WATER
MEER
VOEDINGS
DRIEHOEK
Gezond eten: wat is dat nu precies?
In demedia verschijnen zoveel tegenstrijdige berichten dat je
op den duur door de bomen het bos niet meer ziet. Gezond en
evenwichtig koken is nochtans voor iedereen weggelegd. Het
Vlaams Instituut Gezond Leven verzamelde alle huidige we-
tenschappelijke kennis over gezonde voeding en goot het in
een voedingsdriehoek, een realistischmodel dat rekening
houdt met de actuele eetgewoonten in Vlaanderen en hand-
vaten geeƞ omduurzamere keuzes temaken. De drie basis-
principes? Eet in verhoudingmeer plantaardige dan dierlijke
voeding, vermijd ultrabewerkte voeding zoveel mogelijk, ver-
spil geen voeding enmatig je consumptie. Het receptenplat-
formZeker Gezond wil hierbij helpen door een betrouwbare,
inspirerende partner te zijn bij de bereiding van elke gezonde
maaltijd.
Voor elk wat wils
Van oer-Vlaamse kost tot exotische gerechten, van een stukje
vlees of vis tot volledige plantaardigemaaltijden: niemand
zal op zijn honger blijven zitten. In hun zoektocht naar recep-
ten kreeg het Vlaams Instituut Gezond Leven hulp van Ferm
(nieuwe naamKVLV, bekend van ‘Ons Kookboek’), NICE (i.s.m.
Lekker van bij ons) en EVA vzw (het platform ter inspiratie
voor vegetarische en veganistische gerechten). Al de recepten
werden afgetoetst aan de voedingsdriehoek en enkel die re-
cepten die voldeden aan de drie basisprincipes werden opge-
nomen in het aanbod. De website bevat numaar liefst 1.200
recepten die lekker en gezond zijn. Bovendien kan je de ge-
rechtenmakkelijk Ɯlteren op bepaalde allergenen en kan je
de ingrediënten die nodig zijn voor jouw zelf samengesteld
weekmenu gemakkelijk omzetten in een handig boodschap-
penlijstje. Gezond koken was nog nooit zo gemakkelijk. Sma-
kelijk!
Zekergezond.be
De principes van de voedingsdriehoek binnenbrengen in de Vlaamse
huiskamers. Dat is wat het Vlaams Instituut Gezond Leven voor ogen
heeft. Vezelrijke voeding zoals groenten, fruit, volle graanproducten
en peulvruchten als basis, en kleinere porties vlees, vis en ei als
aanvulling. Voor zij die het moeilijk hebben ommet deze voedings-
voorschriften aan de slag te gaan, maar toch gezond willen eten,
lanceerde het Vlaams Instituut Gezond Leven een app en website,
boordevol gezonde recepten:
Silke Nauwelaerts
Het gezonde receptenplatform bij uitstek
1...,20,21,22,23,24,25,26,27,28,29 31,32,33,34,35,36,37,38,39,40,...60
Powered by FlippingBook