_0VQ36_Neos_September2019_Epaper.pdf - page 15

NEOS - 15
Circulair
ondernemen
in BlueCity
Enkele jaren geleden kochten drie
ondernemers en een investeerder het
failliet gegaan subtropische zwem-
paradijs Tropicana op, en toveren het
vervallen gebouw om tot een voor-
beeldstad voor de nieuwe, circulaire
economie. Elke ondernemer die zich
in BlueCity vestigt, houdt zich bezig
met innovatieve productieprocessen,
en stemt die af op elkaar. Wat de ene
ondernemer als ‘afval’ (of mooier
gezegd: reststroom) overhoudt, is
voor de ander juist een waardevolle
grondstof. De output van de ene is de
input van de andere. Zo ontstaan net-
werken en verbindingen in plaats van
concurrentie. Voorbeeld: In BlueCity
vormt koƛieprut van een restaurant
de voedingsbodemvoor de teelt van
oesterzwammen. Het CO2 dat daarbij
vrijkomt, wordt ingezet bij de produc-
tie van spirulina: bijzonder eiwitrijke,
voedzame algen. De schimmeldraden
van de zwammen worden dan weer
verwerkt in verpakkingsmateriaal. En
de zwammen zelf? Die staan natuur-
lijk op het menu van het restaurant.
Een perfecte cirkel.
Het gebouw aan de Maas uit de ja-
ren ’80 werd zo duurzaammogelijk
verbouwd: 80% van het materiaal is
gerecycleerd. Van de kelders onder
het zwembad zijn productieruimtes
gemaakt. De ondernemers die dus
een echt lab nodig hebben, kunnen
in BlueCityLab naar hartenlust ex-
perimenteren. Zonder extra grond-
stoƛen!
BlueCityLab:
van waardeloos naar waardevol
Fruitleather
tovert kilo’s en kilo’s fruitresten om tot mooi (fruit)leer.
Ze gaan niet alleen voedselverspilling tegen, ze bieden ook een alternatief voor men-
sen die niet aan dierenleed
willen bijdragen. En het
verwerkingsproces is veel
energiezuiniger dan de
productie van echt leer
(dat is jaarlijks 65miljard
kilo CO2!).
RotterZwam
kweekt oesterzwammen op de koƛiedrab van restaurants.
Van die oesterzwammen worden ook bitterballen, kroketten en ‘zwamburgers’ ge-
maakt. Ondertussen zet een nieuwe kwekerij 6000 kilo koƛiedik per maand om in heer-
lijke oesterzwammen, die geleverd worden aan lokale cateraars en restaurants.
Met zes awards zijn ze
demeest onderscheiden
stadlandbouwers van
Europa.
KEES
produceert stoere, milieubewuste en betaalbare kleding en juwelen van
afvalmateriaal. Ze worden gemaakt door mensenmet een geestelijke beperking of
door langdurig werklozen.
Voor de productie wordt in
BlueCity vaak samengewerkt
met mensenmet een afstand
tot de arbeidsmarkt, die
vervolgens weer kunnen uit-
stromen naar betaalde banen
binnen of buiten BlueCity.
Schoenen uit vegan leer van
fruitafval uit de Rotterdamse
haven en demarkt.
Van koƛiedik naar lokale
voedselproductie van oester-
zwammen. Dat is circulaire
economie ten voeten uit! Wil
je ook zwammenmaken van
je koƛieprut? Bestel dan een
growkit voor op je aanrecht.
Heel leuk om te doen!
1...,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14 16,17,18,19,20,21,22,23,24,25,...60
Powered by FlippingBook