Acr238852694799828-25324.tmp.pdf - page 24

NEOS
met een hart
24
bepamperd in de ‘koeveuse’. Daar
krijgen ze extra zorg en voeding
- de beste biest
(nvdr verdikte
melk van een koe die recent
gekalfd heeft)
die er is - en
worden ze nauwgezet opge-
volgd. Na deze periode gaan
de vrouwelijke kalfjes naar de
‘tienerruimte’, waar ze zich sa-
men met hun leeftijdsgenoten
kunnen ontpoppen tot echte,
voluptueuze dames. Van zodra ze
voor het eerst gekalfd hebben, mo-
gen ze zich vervoegen bij de andere
volwassen koeien in de stal. En dan
begint het echte werk.
Melk is goed voor elk
De hoofdtaak van deze koeien is
natuurlijk het leveren van lekkere
melk. Maar hoe gaat dat precies in
zijn werk? ‘Zie je die lange rij daar
achteraan?’, vraagt Ben. ‘Dat is de
wachtrij voor de melkrobots.’ El-
ke koe heeft een enkelband met al
haar gegevens op en van zodra ze
deze laat scannen, gaat het poortje
naar de melkkamers open. Wanneer
een melkrobot vrij is, gaat de koe
het kleine kamertje binnen, waar ze
gemolken wordt én kan smullen van
lekkere brokjes. En die brokjes zijn
kennelijk heel lekker. ‘Een koe wordt
gemiddeld viermaal per dag gemol-
ken, wat nauwgezet wordt opge-
volgd. Als een koe te weinig naar de
melkkamer gaat, kan ze niet naar de
weide en als ze teveel wil gaan, gaat
het poortje niet open. Daarom zal
het je niet verwonderen dat ik laatst
bij het overlopen van de lijst bijna
achterover viel van verbazing toen
ik zag dat één koe, ons Fientje, die
dag maar liefst 80 keer gemolken
was’, vertelt Ben. ‘Toen ik haar de
dag erop nauwlettend observeer-
de, werd me al snel duidelijk wat er
aan de hand was. Ze hield de koeien
in de wachtrij goed in het oog en
als er een koe die ze baas kon de
melkkamer zou binnengaan, greep
ze haar kans. Ze duwde de koe aan
de kant en spurtte de melkkamer
binnen. Hetzelfde procedé pas-
te ze toe bij de melkrobot. En
dat allemaal om wat extra van
die lekkere brokjes te kunnen
eten’, lacht Ben. ‘Je ziet, er zijn
echte sloebers bij!’
Grote knuffels
Na de rondleiding in de stal-
len is het eindelijk zover. We
trekken de weide in op zoek naar
een paar koeien die willen knuffelen.
Ben geeft ons eerst wat instructies
mee - krabben achter de oren en in
de nek wordt door de dames ken-
nelijk gesmaakt - en dan gaan we in
groepjes naar de ons toegewezen
koe. Hoewel sommigen zich echt
tegen de koeien kunnen vleien en
volledig tot rust komen, verloopt
het knuffelen bij anderen niet echt
van een leien dakje. Terwijl de war-
me kennismaking van even verder-
op wordt verstoord door Fientje,
die alle aandacht opeist, benader ik
met een bang hartje mijn koe. Eens
gewend aan de enorme omvang en
gerustgesteld dat ik geen tong in
mijn oor zal krijgen, kan het knuf-
felen van start gaan. Toegegeven,
koeknuffelen is misschien niet de
meest alledaagse manier om te ont-
spannen en te genieten van de na-
tuur, maar het is wel een enorm leu-
ke en unieke ervaring. Als de avond
valt, keren we terug naar de stallen.
Daar houden we nog een pitstop bij
de melkrobots waar we even zelf de
koe mogen melken, met de nodige
hilariteit tot gevolg.
Na een heerlijke afsluiter met een
glaasje melk en zelfgemaakte pud-
ding, nemen we afscheid. Ontspan-
nen en gelukkig. Maar het glaasje
melk zal nooit meer hetzelfde sma-
ken of een koe in de wei zal nooit
meer zomaar een koe zijn.
Wil jij ook eens gaan koeknuffelen?
Surf naar
en
maak kennis met Ben en zijn dames.
Koeknuffelen, toch even opletten want
voor je weet heb je een tong in je oor
foto’s: Luk Collet
Bij Marianne en Ben kan je niet alleen koeknuffelen, je ervaart er het reilen en
zeilen op een melkveebedrijf aan den lijve
1...,14,15,16,17,18,19,20,21,22,23 25,26,27,28,29,30,31,32,33,34,...60
Powered by FlippingBook