NEOS Magazine 4e trimester 2014 - page 24

24
CULINAIR
BELGIË BIERLAND
MAAR LIEFST ZES VAN DE ELF ERKENDE TRAPPISTENBIERENTERWERELD KOMEN UIT ONS
LAND. ALLENWORDEN ZE GEROEMDVOOR HUN HOGE KWALITEIT EN RIJKE SMAAK.
MAARWAAROM ZOU JE ZE ENKEL DRINKEN ALS ZE OOKVERWERKT KUNNENWORDEN
IN HEERLIJKE GERECHTEN? ENKELE CHEFS GINGEN MET DE TRAPPISTENBIEREN AAN DE SLAG.
LAAT HET SMAKEN!
SILKE NAUWELAERTS
Het Belgische Achel, Chimay, Orval,
Rochefort, Westmalle en Westvle-
teren, het Nederlandse La Trappe en
Zundert, het Oostenrijkse Engelszell,
het Franse Mont des Cats en
tenslotte het Amerikaanse Spen-
cer. Langer is het lijstje van trap-
pistenbieren niet. En dat is niet zo
verwonderlijk. De voorwaarden om
het label trappistenbier te krijgen,
zijn immers zeer strikt. Zo wordt
trappistenbier gebrouwen binnen de
muren van een trappistenabdij of in
de nabijheid ervan en moet het bier
gebrouwen worden door monniken,
of op zijn minst onder hun toezicht.
Verder dienen de inkomsten uitslui-
tend om te voorzien in het levenson-
derhoud van de monniken en het
onderhoud van de abdijsite.
De eventuele winst wordt geschon-
ken aan een goed doel of aan
mensen in nood. Deze exclusiviteit
zorgt voor een extra toets.
Naast en op het bord
Tim Cornille en Carl Delaey, chefs
van Spermalie, bewijzen dat trappist
niet alleen naast, maar ook ín het
bord heerlijk kan smaken.
In het boek ‘Koken met Trappisten-
bier’ koppelen ze aan alle trappisten
steeds een voor-, hoofd- en nage-
recht. En je leert meer over de
bijhorende abdijen.
Wij kozen er twee recepten met
– uiteraard – Belgische trappisten-
bieren uit.
Orval, trappist én kaas
Al in 1070 verschenen de eerste mon-
niken in de abdij van Orval.
Wat volgde was een lange ononder-
broken aanwezigheid van monniken
op de prachtige site, tot de Franse
Revolutionairen de abdij plunderden
en volledig verwoestten. In 1927
werden de oude gebouwen opnieuw
bevolkt en in 1931 werd de brou-
werij opgericht, de start van een
succesverhaal. In tegenstelling tot
andere trappistenabdijen brengt
Orval slechts één soort bier op de
markt. Een bier van hoge gisting met
een alcoholvolume van 6,2%. Naast
bier is de abdij ook bekend om haar
stevige, licht-zoutige en fruitige kaas,
waarvan de productie startte in 1928.
Wij gebruiken het bier in combinatie
met fazant.
R
E
d
v
in
o
d
D
di
di
g
R
Ti
w
b
o
gi
g
m
o
T
v
8
d
v
d
m
Neos Magazine 038.indd 24
1/12/14 23:10
1...,14,15,16,17,18,19,20,21,22,23 25,26,27,28,29,30,31,32,33,34,...52
Powered by FlippingBook