NEOS Magazine 4e trimester 2014 - page 30

30
VITA
DAGELIJKSE KOST VOOR 65+
LIEFDE GAAT DOOR DE MAAG. ONGEACHT DE LEEFTIJD. MAAR NAARMATE MEN OUDER
WORDT,WIJZIGT DE SMAAK- EN GEURBELEVING EVENALS DE ENERGIEBEHOEFTE.
GEEN GENOT MEER IN ETEN OF ZELFS GEVAARVOOR ONDERVOEDING LOEREN DAAR-
BIJ OM DE HOEK. HET DAGELIJKSE POTJE DAT DE 65-PLUSSER KOOKT, MOET OPTIMAAL
SAMENGESTELDWORDEN OM FIT EN GEZONDTE BLIJVEN.
FREYA VERWAEREN
De noden van 65+ers op en rond
het bord was het onderwerp van
een studie van de hogeschool VIVES
(Kortrijk). Men vertrok vanuit de
stelling dat de gemiddelde senior
niet aangepast en vaak minder eet
omdat de maaltijd niet ‘smaakt’.
Boosdoeners allerhande voor dit
probleem. Zo draagt maar liefst
63% van de Vlaamse 65+ers valse
tanden. Deze zijn vaak de oorzaak
van een verkeerde mondstand of
kauwbeweging, die de eetlust en de
hoeveelheid die men eet niet ten goede
komt. Ook een rare nasmaak door het
gebruik van medicijnen kan roet in het
eten gooien. Om nog te zwijgen van de
tanende reukzin. Net hét zintuig dat
ons doet watertanden en honger kri-
jgen. Toch staan spijs (en drank) nog
steeds bovenaan het lijstje wanneer het
op genieten aankomt. Er is dus waak-
zaamheid geboden bij de kok én eter
op leeftijd wat betreft mineralen en
vitaminen, de ‘voedzame nutriënten’.
Ondervoeding
Een tekort aan deze nutriënten leidt
op lange termijn tot ondervoeding. Een
zware term die zich toch bij één op de
tien Belgische ouderen manifesteert.
Enige nuance: thuiswonende ouderen
ontsnappen er meer aan dan senioren
in een ziekenhuis of woonzorgcentrum.
Aan ondervoeding zijn allerlei kwalijke
gevolgen verbonden. Zo zijn er weten-
Neos Magazine 038.indd 30
1/12/14 23:12
1...,20,21,22,23,24,25,26,27,28,29 31,32,33,34,35,36,37,38,39,40,...52
Powered by FlippingBook