NEOS Magazine 4e trimester 2014 - page 31

VITA
31
n
.
e
-
schappelijk associaties gevonden
met o.a. dementie, incontinentie en
slaapstoornissen. De oplossing ligt
schijnbaar voor de hand. De alge-
mene voedingsaanbevelingen voor
een gezonde 65-plusser zijn namelijk
dezelfde als die voor een volwassene.
Maar aangezien de energiebehoef-
te afneemt met het ouder worden,
dienen er in een kleinere portie even-
veel voedingsstoffen aanwezig te zijn.
En daar knelt vaak het schoentje.
Dagelijkse kost
Bij een bevraging van 65-plussers die
nog in de eigen potten roeren, zege-
vierden duidelijk de meer traditio-
nele eetgewoonten. Zo wordt er veel
koffie, thee en soep gedronken, en
minder frisdrank. Het ontbijt bestaat
in 80% uit brood met zoet beleg.
Ontbijtgranen zijn dan weer uit den
boze, met als logische verklaring dat
de oudere generatie hier niet mee
is opgegroeid. Ondanks het tekort
aan calcium waarmee vele senioren
kampen, blijven ook zuivelproducten
veeleer aan de kant liggen. Zo wordt
yoghurt door 64% nooit geconsu-
meerd, kaas door 40% niet. Twee op
drie senioren eet de hoofdmaaltijd
’s middags, met eenvoudige en
traditionele ingrediënten. De maaltijd
bestaat meestal uit aardappelen met
groenten, aangevuld met vlees of kip.
Specialere of nieuwere producten
zoals couscous komen bijna nooit
op tafel. Wel goed ingeburgerd is de
microgolf (88%). Een vijfde verorbert
wekelijks een maaltijd buitens-
huis (op restaurant, bij familie of
vrienden). En indien men toch niet
meer kookt - een situatie die toe-
neemt met de leeftijd - verkiest de
gemiddelde senior in de eerste plaats
dat iemand anders de maaltijd bij
hem thuis bereidt. Dat is bevorderlijk
voor de eetlust, want bij het bereiden
komen de meeste aroma’s vrij, wat
de goesting in die maaltijd aanwak-
kert. Als die formule niet lukt, mag
in de tweede plaats de maaltijd thuis
geleverd worden. Buitenshuis eten is
iets minder in trek en kant-en-klare
maaltijden bengelen onderaan het
lijstje. Voorkeuren die naar de toe-
komst toe zeer belangrijk lijken.
Al is er nog veel werk aan de winkel.
Drie kwart van de senioren ziet
namelijk geen nood aan aangepaste
voeding, laat staan voedingssupple-
menten. Bewustwording hieromtrent
is dan ook noodzakelijk. Een ten-
dens waar de voedingsindustrie op
inspeelt.
Gel op het bord
De voedingssector pleit alsmaar
luider voor op maat samengestelde
voeding voor senioren. Daarbij wordt
zelfs gedacht aan een 65+ label op
de verpakking. Om te garanderen dat
deze voeding ook in de smaak zal
vallen bij de doelgroep, wil men
seniorenproefpanels in het leven
roepen. Een heikele strategie die nog
niet alle betrokken partijen heeft
kunnen overtuigen. Want een 65+
label zou wel eens kunnen afschrik-
ken en dus averechts werken.
Bedrijf Russelot gooit het over een
andere boeg en heeft een ‘gelcoa-
ting’ ontwikkeld voor de oudere
consument. Deze gelatinecoating
bevat een mix van alle noodzake-
lijke mineralen en vitaminen, en ligt
als een doorschijnend laagje over
het (kant-en-klare) eten op je bord.
Wanneer dit wordt opgewarmd, zal
deze doorschijnende gelfilm - met
neutrale smaak - smelten en alle
voedingsstoffen zich evenwichtig
over je maaltijd verspreiden. Een
demonstratie toont dat het eten
netjes op het bord blijft kleven, wat
het ideaal voor transport maakt.
Fingerfood: smakelijk eten ,
ook voor mensen met slik-, kauw -
of motorische problemen
Grijze Meus
De grootste vraag blijft hoe de
65-plusser thuis z’n eigen voedzaam
potje kan klaarmaken. Een waarde-
volle tip is het gebruik van verse
kruiden en specerijen. Deze verster-
ken de smaak en het aroma, erg
welkom wanneer een verminderde
smaak- en reukzin de eetlust bederft.
Geur speelt trouwens de belangrijk-
ste rol in de voorkeur van producten.
Geur bepaalt immers de smaak.
Correct kauwen, gezonde tanden en
een goede mondhygiëne spelen ook
een belangrijke rol bij geursensaties.
Je stemt je voedingskeuze ook best
af op bepaalde tekorten. Zo heb-
ben senioren door botafbraak een
grotere behoefte aan calcium maar
hun inname daarvan blijkt te laag.
Verwerk wat meer melkproducten,
kaas of noten in je dagelijkse kost en
je vangt dit tekort al een eind op.
Ook de inname van vitamine D ligt
bij senioren gemiddeld drie maal
lager dan de behoefte eraan. Met
margarine en vette vis, zoals zalm,
kan je hier op inspelen. De manier
waarop men kookt, beïnvloedt ook de
eetlust. Zo krijg je veel meer smaak
als je groenten braadt met een
ajuintje erbij. Grillen en roosteren
zijn ook smaakvolle technieken.
Het helpt zeker om een onvoldoende
(gezond) etende 65-plusser te betrek-
ken bij het koken. De geuren zullen
de appetijt bevorderen. Ook het
‘huismoeder-model’ biedt soelaas,
vanuit het idee ‘samen eten doet
eten’. Mensen met slik-, kauw- of
motorische problemen zijn gebaat
met ‘fingerfood’, voedsel dat je met
je vingers neemt en in één hap
binnenspeelt. En tot slot zijn er de
herinneringen aan tijden toen alles
nog heerlijk smaakte. Wanneer
wordt ingespeeld op geuren, smaken,
textuur of presentatie van vroeger,
gaan de smaakpapillen automatisch
dansen. Of hoe je sneller zal grijpen
naar tomaten dan courgetten bij de
gedachte aan die overheerlijke toma-
tensoep mét balletjes van je moeder.
En vergeet vooral niet bewust te
geniéten van al dat lekkers. Want
het blijft één van de belangrijkste
geneugten des levens.
Neos Magazine 038.indd 31
1/12/14 23:13
1...,21,22,23,24,25,26,27,28,29,30 32,33,34,35,36,37,38,39,40,41,...52
Powered by FlippingBook